Huisarrest voor 138 terreurverdachten Tunesië

De autoriteiten in Tunesië hebben 138 vermeende aanhangers van terreurbewegingen huisarrest opgelegd, na de bloedige aanslag op een bus met leden van de presidentiële garde dinsdag. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Verdachten van de aanslag op de garde. Beeld afp
Verdachten van de aanslag op de garde.Beeld afp

Onder de verdachten zijn zeker 44 leden van de verboden salafistische beweging Ansar al-Sharia en twee extremisten die in Syrië, Irak of Libië hebben deelgenomen aan de jihad.

De aanslag werd eerder opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Er kwamen dertien mensen om het leven. Volgens de bond van militairen die bij de garde werken, was de aanslagpleger een vroeger lid van de garde. Hij zou zijn ontslagen nadat zijn banden met extremistische groepen aan het licht waren gekomen.

De regering besloot na de aanslag opnieuw de noodtoestand af te kondigen, die een maand ervoor was opgeheven. De noodtoestand werd ook al afgekondigd na de bloedige aanslag op een toeristenstrand in Sousse, eind juni. Die aanslag kostte 39 mensen het leven.

Na de aanslag op de garde, sloot de regering ook de grens met Libië waar jihadistische groepen actief zijn. Verder werden de veiligheidsmaatregelen op luchthavens verscherpt.

Toerisme

Tunesië wordt vaak omschreven als het enige succesverhaal van de Arabische Lente-opstanden. In 2011 werd Zine Abidine Ben Ali afgezet. Hierna kwam er een periode van relatieve rust in het land, waar de spanningen in buurlanden Libië en Egypte opnieuw opliepen. De aanslagen vormen een grote bedreiging voor het land, dat zwaar leunt op toerisme.

Meer over