Nieuws

Huis VS schrapt zittingen na waarschuwing voor aanslag extreemrechtse militie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de zittingen voor de rest van de week geschrapt na een waarschuwing van de politie dat een rechtse militie donderdag zou willen toeslaan in Washington. ‘Wij nemen deze inlichtingen serieus’, aldus de politie van het Capitool in een verklaring.

Het Capitool, gezien door een veiligheidsscherm.  Beeld AFP
Het Capitool, gezien door een veiligheidsscherm.Beeld AFP

De veiligheidsmaatregelen in de Amerikaanse hoofdstad werden woensdag direct verscherpt. De politie van Washington en van het Capitool, evenals de FBI, waren al extra waakzaam omdat complotdenkers van onder andere QAnon al dagen melden dat oud-president Trump vandaag zou worden beëdigd voor een tweede termijn als president.

De dreiging die zou uitgaan van de extreemrechtse militie, zou hiermee te maken hebben. Tot een grondwetswijziging in 1933 werd de nieuwe president altijd beëdigd bij het Capitool op 4 maart. ‘Wij hebben informatie verkregen die duidt op een mogelijk complot van een militiegroep om het Capitool binnen te dringen op donderdag 4 maart’, aldus de politie van het parlement in een verklaring. ‘Wij hebben ons voorbereid op mogelijke dreigingen tegen Congresleden en het Capitool.’

Het hoofd van de parlementspolitie, Yogananda Pittman, noemde de informatie waarop haar agenten waren gestuit ‘zorgelijk’. Ook de hoogste veiligheidsfunctionaris van het Huis, Timothy Blodgett, trok aan de bel. Hij waarschuwde de 435 parlementsleden dat ‘een militiegroep’ mogelijk zou toeslaan tussen 4 en 6 maart. Begin deze week had Blodgett de parlementariërs nog gerustgesteld. Hij meldde toen dat de politie ‘geen aanwijzingen’ had dat bepaalde groepen eind deze week geweld zouden willen plegen.

Overnemen Capitool

De waarschuwingen van de politie en van Blodgett werden dinsdag voorafgegaan door een melding van de FBI en van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid aan alle opsporingsdiensten in het land. Hierin werd erop gewezen dat een groep extremisten van milities online sprak over het overnemen van het Capitool op donderdag.

Ook werden hun aanhangers opgeroepen om met zijn duizenden naar Washington te komen om de Democraten af te zetten. De FBI onderzocht woensdag of hotels, luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurbedrijven opvallend veel boekingen hadden voor een verblijf in de hoofdstad.

De waarschuwing van de politie en van Blodgett leidde woensdag meteen tot actie in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben. Huis-voorzitter Nancy Pelosi besloot de zitting van donderdag te schrappen en al het werk woensdag af te ronden. Opvallend is dat de Senaat, waar Republikeinen en Democraten elk de helft van de zetels in handen hebben, donderdag gewoon door blijft vergaderen.

De FBI en de politie willen niet zeggen welke militie ze in het vizier hebben. Volgens opsporingsfunctionarissen roerden met name aanhangers van de Three Percenters zich de afgelopen dagen op social media. Deze rechtse militiegroep werd in 2008 opgericht. De aanhangers maken zich zorgen dat de federale regering en de Democraten hun recht op wapenbezit willen afpakken. Leden van deze groep waren aanwezig bij de bestorming in januari van het Capitool.

Extreemrechtse Nederlander gearresteerd in VS

De FBI heeft een Nederlander gearresteerd die zich heeft aangesloten bij een rechts-extremistische groep in de VS. Uit de aanklacht van begin deze week, die naar buiten werd gebracht door de nieuwssite The Daily Beast, blijkt dat de 26-jarige Jaap Willem Lijbers in de zomer naar Minneapolis wilde reizen. De stad was toen het toneel van protesten na de dood van George Floyd.

Ook aanhangers van de extreemrechtse groep Boogaloo Bois, waarvan Lijbers lid zou zijn, roerden zich toen. Hij werd opgepakt door FBI-agenten na een inval in zijn huis in Virginia op verdenking van wapenbezit en omdat hij illegaal in de VS verblijft.

Meer over