Verenigde Staten

Huis van Afgevaardigden VS stemt voor impeachment Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump in staat van beschuldiging gesteld wegens machtsmisbruik en het dwarsbomen van het Congres.

Nancy Pelosi, voorzitter van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, tijdens een persconferentie na de stemming. Beeld AFP
Nancy Pelosi, voorzitter van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, tijdens een persconferentie na de stemming.Beeld AFP

De stemming over deze impeachment verliep bijna volledig volgens partijlijn: Democraten voor, Republikeinen tegen. Twee Democraten stemden met de Republikeinen mee, en eentje (Tulsi Gabbard, die volgend jaar namens de Democraten een gooi wil doen naar het presidentschap) stemde neutraal. Ex-Republikein Justin Amash stemde voor impeachment.

Daarmee eindigde woensdagavond de dag zoals verwacht: voor de derde keer in de geschiedenis is een Amerikaanse president aangeklaagd door het volk. Verdere gevolgen zal dat waarschijnlijk niet hebben: voor een afzetting is een tweederde meerderheid nodig in de Senaat, en dat zou twintig Republikeinse ‘overlopers’ vergen.

De stemming was het slotstuk van een parlementair onderzoek dat in september begin met een klacht van een klokkenluider in het Witte Huis, die vond dat Trump zijn ambt gebruikte voor persoonlijk politiek gewin. Diverse nauw betrokkenen getuigden in de maanden daarna dat Trump een operatie op touw had gezet om via de Oekraïense president zijn Democratische rivalen te beschadigen.

De Democraten willen dat dat gebeurt, de Republikeinen willen dat dat niet gebeurt en er is geen argument dat daar nog iets aan gaat veranderen. Je kunt zeggen: als iets zo voorspelbaar is, waarom is het dan nieuws? Maar ook onwrikbaarheid moet worden vastgelegd. Het is heel goed mogelijk dat juist dát aspect uiteindelijk zal beklijven. Bovendien is het voor het eerst in de geschiedenis dat een impeachment slechts door één partij wordt gedragen. Lees hier de analyse van correspondent Michael Persson over de rituele cirkeldans van Democraten en Republikeinen tijdens het debat dat uiteindelijk leidde tot het afzettingsproces van Donald Trump.

De stemming van woensdag toonde twee dingen aan. Eén: een meerderheid van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging vindt dat Trump geen president meer zou moeten zijn. Twee: de volledige Republikeinse factie is desondanks loyaal achter hem blijven staan.

‘Four more years’, werd er zelfs vanuit de Republikeinse factie gescandeerd na de uitslag. Als het impeachmentproces iets heeft duidelijk gemaakt, is dat de schifting van de Amerikaanse politieke pap nu bijna compleet is. Doordat de Republikeinen de procedure voortdurend afschilderden als een Democratische operatie om de verkiezingen van 2016 terug te draaien, maakten ze het bijna onmogelijk voor individuele afgevaardigden om een dissidente opvatting te ventileren; die zou zijn opgevat als verraad van Trump.

Wat is een impeachment? Wie zijn de spelers in dit volgens de Democraten vuile spel rondom president Trump? En waarom staan de Republikeinen nog altijd vierkant achter de president? Antwoorden op deze vragen en veel meer vindt u in ons Impeachment Dossier.

Meer over