Nieuws

Huis van Afgevaardigden stemt in met wet die illegalen legaliseert

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat illegalen meer bescherming moet bieden via een verblijfstatus. Het wetsvoorstel moet voorkomen dat zogeheten ‘Dreamers’, die als kind illegaal naar de VS kwamen, worden uitgezet. Ook moet het makkelijker worden voor hen om staatsburgerschap te krijgen.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi op een persconferentie naar aanleiding van het wetsvoorstel dat illegalen in de VS meer bescherming moet bieden. Beeld AFP
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi op een persconferentie naar aanleiding van het wetsvoorstel dat illegalen in de VS meer bescherming moet bieden.Beeld AFP

228 leden van het Huis stemden voor het wetsvoorstel, tegenover 197 die tegen stemden. Slechts negen Republikeinen stemden in met het voorstel. Het wetsvoorstel wordt nu naar de Senaat gestuurd, waar het waarschijnlijk nog meer weerstand zal krijgen van de Republikeinse partij.

De Amerikaanse president Joe Biden wil stoppen met het uitzetten van illegalen en feitelijk amnestie regelen, ook voor de ‘Dreamers’. Dat zijn honderdduizenden mensen die als kinder illegaal het land zijn binnengekomen en hun volwassen leven in de VS zijn begonnen. Veel van hen zijn in de VS opgegroeid en onderwezen. Zij kregen rechtsbescherming tot 2017, toen de regering van Donald Trump dat afschafte.

Bescherming arbeidsmigranten

Het Huis van Afgevaardigden stemde ook in met een tweede wetsvoorstel, dat ongeveer 1 miljoen arbeidsmigranten moet beschermen tegen uitzetting. 247 leden stemden voor, 174 stemden tegen. In totaal moeten via het nieuwe beleid van Biden zo’n 2,5 miljoen illegale vreemdelingen in vijf jaar tijd een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen en drie jaar daarna ook Amerikaans staatsburgerschap.

Biden heeft zich altijd tegen het strenge migratiebeleid van zijn voorganger Trump gekeerd en benadrukte al op de eerste dag van zijn presidentschap dat hij het beleid zou aanpassen. De legalisering van illegalen, waarvan bijna de helft uit Mexico komt, is al lang een prioriteit van Democratische en liberale politici, die ervan uitgaan dat illegalen bijdragen aan de economie en er sowieso steeds minder illegalen naar de VS komen.

Het is niet bekend hoeveel mensen illegaal in de VS zijn. De meeste schattingen stellen ergens tussen de tien en twaalf miljoen mensen. Onder hen zijn zeker bijna twee miljoen mensen uit Centraal-Amerika (voornamelijk El Salvador, Guatemala en Honduras).

Meer over