Huidige president Rohani wint presidentsverkiezingen Iran

De huidige president van Iran, de 68-jarige Hassan Rohani, heeft de presidentsverkiezingen van vrijdag gewonnen en kan verder regeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Teheran meldde zaterdag dat Rohani ongeveer 57 procent van de stemmen had gekregen. Hij liet zijn rivaal Ebrahim Raisi (56) daarmee ver achter zich.

Een vrouw stemt in de Iraanse plaats Qom. Beeld getty
Een vrouw stemt in de Iraanse plaats Qom.Beeld getty

Van de 41,2 miljoen uitgebracht stemmen zijn er 23,5 op Rohani uitgebracht, en die is daarmee de winnaar, maakte minister Abdolreza Rahmani Fazli van Binnenlandse Zaken bekend. Zijn rivaal Raisi kreeg 15,8 stemmen.

Ongeveer zeventig procent van de 56 miljoen stemgerechtigde Iraniërs bracht zijn stem uit, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zijn meer dan veertig miljoen mensen. Dat zijn er ongeveer even veel als in 2013 toen Rohani een overduidelijke meerderheid behaalde. Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen, meldde de staatstelevisie.

Het sluiten van de stembureaus werd vrijdag een paar keer uitgesteld wegens de hoge opkomst die lange rijen kiezers tot gevolg had. De stembureaus gingen zes uur later dan gepland dicht.

Meer over de Iraanse verkiezingen

Kiest men voor een Iran dat denkt genoeg te hebben aan zichzelf, of een Iran dat de luiken opent om frisse lucht binnen te laten en vooral: buitenlandse investeringen? (+)

Keyvan Shahbazi kent Rohani's tegenstander Raisi persoonlijk. 'In 1981 lag ik, 17 jaar oud op mijn buik, geblinddoekt en vastgebonden aan een ijzeren bed. Een dag eerder deed ik nog eindexamen biologie.'

Meer over