Huawei klaagt VS aan wegens federale ban op producten

De Chinese telecomgigant heeft de VS aangeklaagd nadat het land een federale ban afkondigde op alle producten van het bedrijf. Volgens Huawei heeft de de VS ingebroken op diens servers en e-mails gestolen. 

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou komt aan bij de rechtbank in Canada. Beeld null
Huawei-topvrouw Meng Wanzhou komt aan bij de rechtbank in Canada.

Het Amerikaanse verbod geldt voor federale overheidsinstellingen. Zij mogen sinds vorig jaar geen producten van Huawei meer kopen. De VS zeggen dat de technologie van Huawei een internationaal veiligheidsrisico vormt, omdat de Chinese overheid via het bedrijf mogelijk andere landen bespioneert.

Huawei ontkent dat en wil dat de Amerikaanse rechtbank een deel van de National Defense Authorization Act, de wet die het verbod op Huawei mogelijk maakt in de VS, verwerpt. Volgens het Chinese bedrijf is het verbod op Huawei tegen de grondwet, omdat dit een individu of groep - in dit geval het bedrijf - uitsluit zonder proces of veroordeling. Amerikaanse consumenten hebben recht op eerlijke marktwerking en die wordt door het verbod ondermijnd, aldus de ceo van het bedrijf tijdens een persconferentie in de Chinese stad Shenzhen.

De spanningen tussen de VS en Huawei werden op de spits gedreven nadat de VS vroeg om de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de financiële directrice ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. 

Ook zou Huawei, via twee vestigingen, industriële geheimen hebben ontfutseld aan Amerikaanse telecomgroep T-Mobile. Huawei concurreert wereldwijd met Apple en Samsung op de smartphonemarkt. Het bedrijf is momenteel druk bezig met de introductie van 5G.

Een demonstrant betoogt voor de rechtbank in Vancouver voor de uitlevering van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou en voor strafmaatregelen tegen het Chinese bedrijf.  Beeld null
Een demonstrant betoogt voor de rechtbank in Vancouver voor de uitlevering van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou en voor strafmaatregelen tegen het Chinese bedrijf.

‘Politiek gemotiveerd’

Meng werd eind vorig jaar aangehouden in Vancouver op verzoek van de VS. Ze moest haar paspoort inleveren en mag Canada momenteel niet uit. Ze heeft de Canadese autoriteiten inmiddels aangeklaagd wegens het schenden van haar grondwettelijke rechten. Meng verscheen woensdag voor een rechter in Vancouver. Voor de rechtbank betuigden demonstranten hun steun aan Meng. Anderen betoogden tegen de strafmaatregelen die China heeft genomen tegen Canada vanwege haar arrestatie.

De advocaat van Meng liet tijdens de zitting doorschemeren dat de Amerikaanse zaak tegen haar mogelijk politiek gemotiveerd is. ‘Er zijn zorgen over bepaalde politieke figuren en opmerkingen van de Amerikaanse president’, aldus raadsman Richard Peck. Hij wees op uitspraken van Trump dat hij mogelijk zou ingrijpen in de uitleveringszaak als dit de onderhandelingen tussen de VS en China ten goede zou komen.

Washington en Beijing proberen al maanden de handelsoorlog tussen beide landen te beëindigen. Deze begon nadat Trump, die het handelstekort met China wil verminderen, een deel van de Chinese export naar de VS trof met heffingen. 

Beide landen hebben eerder gezegd dat de Amerikaanse actie tegen Meng, dochter van de oprichter van Huawei, los moet worden gezien van de handelsonderhandelingen. Begin mei wordt een besluit genomen over een hoorzitting in de uitleveringszaak. Meng verblijft tot die tijd in een van de twee miljoenenvilla’s die ze bezit in Vancouver.

Wat is er aan de hand met Huawei?

Fraude, diefstal van Amerikaanse technologie en zelfs het belemmeren van de rechtsgang: hiervan beschuldigt de VS de financiële topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei. 

De Chinese topvrouw van telecomreus Huawei, Meng Wanzhou, is een gerechtelijke procedure gestart tegen de Canadese overheid. 

Veel westerse landen trekken zich niets aan van de VS, die proberen het Chinese telecombedrijf Huawei buiten de deur te houden

Meer over