HRW hekelt wangedrag leger China in Tibet

De Chinese veiligheidstroepen hebben zich ten tijde van de massademonstraties in Tibet in 2008 schuldig gemaakt aan grootschalige schendingen van de mensenrechten. Dat zegt Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat donderdag openbaar werd gemaakt.

De ordetroepen schoten in het wilde weg op betogers en ook werden demonstranten geslagen en geschopt totdat ze zich niet meer verroerden. Veel betogers die waren opgepakt werden gemarteld en van honderden arrestanten is nooit meer iets vernomen, zegt HRW in het 73 pagina's tellende rapport.

In maart 2008 braken in Tibet massale demonstraties tegen de Chinese overheersing uit. Het ging om de grootste volksopstand tegen de machthebbers in Beijing in vijftig jaar. De onrust ontstond in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en verspreidde zich naar door Tibetanen bevolkte plaatsen in het westen van China.

De mensenrechtenorganisatie sprak met 203 Tibetaanse vluchtelingen en andere getuigen tussen maart 2008 en april 2010. Ook baseerde HRW zich op officiële gegevens.

China ontkent dat zijn troepen buitensporig geweld hebben gebruikt tegen de Tibetaanse betogers. Volgens de Chinese autoriteiten zijn bij de rellen in Lhasa 22 mensen om het leven gekomen, maar volgens de Tibetanen zelf waren het er zeer waarschijnlijk enkele honderden.

Meer over