Houthaven Blok 0, Eurosonic/Noorderslag, Munch en Van Gogh

De favorieten en de aanraders van de redactie: van loeistrak mestelwerk in de Amsterdamse houthavens tot een van de leukste popfestivals.

Kirsten Hannema Robert Van Gijssel Floortje Smit Rutger Pontzen Pauline Kleijer Stefan Kuiper
Houthaven Blok 0 Beeld Luuk Kramer
Houthaven Blok 0Beeld Luuk Kramer

Architectuur Houthaven Blok 0 Amsterdam

Dit krachtige gebouwenduo aan de Amsterdamse Houthavens is een 'cadeautje' van de crisis. De grote ontwikkelaars kregen de financiering voor de geplande mammoet-appartementencomplexen niet meer rond, waarop de jonge architect Marcel Lok samen met een groep particulieren zijn kans greep. Ritmische raamcomposities en loeistrak metselwerk spelen de hoofdrol in een architectuur die bedrieglijk banaal oogt.

Maar de zorgvuldigheid waarmee Blok 0 is gemaakt, zie je nog maar weinig in de woningbouw.

Kirsten Hannema

Pop Eurosonic/ Noorderslag 13 t/m 16 januari, verschillende locaties in Groningen

Eurosonic is het grootste showcasefestival van Europa, waar jonge en frisse bandjes zich presenteren aan publiek en professionals uit de popsector. Maar Eurosonic, dat op zaterdag wordt afgesloten met festival Noorderslag, is ook gewoon een van de leukste popfestivals van Nederland, waar bands ontdekken een missie is en waarvoor de hele binnenstad van Groningen zich openstelt, van kroegen en kelders tot statige popzalen. Een betere aftrap van popjaar 2016 is niet denkbaar.

Robert van Gijssel

Film A Strange Love Affair With Ego

Regisseur Ester Gould bewonderde haar zus Rowan mateloos. Maar was ze wel zo populair, knap, artistiek en succesvol als ze zelf steeds deed voorkomen? In A Strange Love Affair With Ego onderzoekt Gould via een aantal artistieke personages zoals Rowan wanneer zelfverzekerdheid omslaat in gevaarlijke zelfoverschatting. Een uiterst persoonlijke film, een maatschappelijk urgente documentaire over ons zelfbeeld, en een mooie ode aan de nachtvlinders die het leven kleur geven.

Floortje Smit

Beeldende kunst Munch en Van Gogh Van Gogh Museum. T/m 17/1

Wie was het meest verward? Wie had de meest uitbundige schildertechniek? Wie was er beter? Ondanks de wat competitieve inslag zijn het toch vragen die je als vanzelf stelt bij de dubbeltentoonstelling over Edvard Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890). Beiden begonnen als traditionele kunstenaars die in Parijs graag het Louvre bezochten. Maar die zich later, als bijna-generatiegenoten, tot de twee buitenbeentjes van de 19de- (en begin 20ste-)eeuwse schilderkunst ontwikkelden. Heerlijk om ze nu in één museum bijeen te zien. En ja, beiden waren even goed; Munch was alleen iets onstuimiger.

Rutger Pontzen

Film The Wakhan Front

Talloze oorlogsfilms zijn er al gemaakt, maar de Franse kunstenaar en regisseur Clément Cogitore weet toch een geheel nieuwe draai aan het genre te geven.

In The Wakhan Front (Ni le ciel ni la terre) verliest kapitein Bonassieu (Jérémie Renier), gelegerd in een Afghaanse vallei, de ene na de andere soldaat - zonder precies te weten waaraan. De mannen verdwijnen gewoon. Met al zijn ervaring en nuchterheid komt Bonassieu geen stap dichter bij een verklaring.

Cogitore slaagt erin secuur realisme (de spanning in het Franse kampement is voelbaar) naadloos te verbinden met elementen uit horrorfilms en lokale mythen. Een fascinerende, rijke debuutfilm.

Pauline Kleijer

Beeldende kunst Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, t/m 24 januari

Wegens succes verlengd, en dat is geen overbodige luxe: op de schilderijen en prenten in deze tentoonstelling met 16de eeuwse (semi)profane kunst uit de lage landen is vreselijk veel te zien. Er is dat kotslikkende hondje; maar ook de landlopers en fantasiewezens verdienen een vermelding. Bosch, bijvoorbeeld, schilderde kikkers met hoodies en een blauw duiveltje dat op zn eigen snuit speelt. Die laatste lijkt zo weggelopen uit de nieuwe Star Wars.

Stefan Kuiper

Meer over