Housen en wellicht nog 's denken aan GroenLinks

Ze had zich op de forumdiscussie van de studentenvakbond LSVb in Nijmegen kunnen verschuilen achter een grote tafel. Maar toen minister Ritzen zaterdagmiddag onverwachts kwam binnenlopen, stond ze uit beleefdheid even op....

ELLEN DE VISSER

Van onze verslaggeefster

Ellen de Visser

ZWOLLE

Van Geest is er die avond al om acht uur en ze is zeker van plan tot de volgende morgen acht uur te blijven, meldt ze. Ondanks die spreekbeurt zondagmiddag om half vijf in Den Haag. Enthousiast swingt ze verder met Herma Hofmeijer, nummer achttien op de lijst, die zich voor de gelegenheid in een kanten hesje heeft gehesen. Zaterdagavond in de IJsselhallen in Zwolle. Vierduizend man gaan uit hun dak bij discjockeys Freddie Fresh en Rob Spacecake, live on stage. GroenLinks organiseert een houseparty. 'Let us dance and endless dance', meldt het aanplakbiljet.

Het idee was van campagnecoördinator Maarten van Poelgeest: GroenLinks moest 'iets leuks' voor jongeren organiseren. 'Dan kun je denken aan een popconcert of aan een discussiemiddag', zegt Van Geest. 'Maar houseparty's zijn ontzettend in. Dit is weer eens een andere manier om die groep aan te spreken.'

Het mocht geen propagandafeestje worden. 'Het is niet goed om hier een overkill aan GroenLinks te hebben. Dat slaat dood', zegt Van Geest. Het partijkader werd wel verzocht om even langs te komen.

En dus staan Paul Rosenmöller, Leoni Sipkes, Ineke van Gent en Ab Harrewijn zaterdagavond om tien uur een beetje onwennig achter de bar. Mede-lijsttrekker Mohamed Rabbae arriveert een uurtje later. 'Het is mijn eerste houseparty', meldt hij, en hij vindt het wel een beetje luid. Van Geest begeleidt hem de zaal door. Troostend slaat ze even een arm om hem heen, als hij probeert een wild dansend stel te ontwijken.

Hoofdagent J. Martens kijkt intussen geamuseerd naar de bont uitgedoste party-gangers. De politie heeft acht man extra personeel in dienst en er is een beveiligingsdienst die alle bezoekers fouilleert. Noodzakelijke maatregelen, zegt hij, want houseparty's en harddrugs lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn die avond twee dealers aangehouden.

De CP'86 heeft de afgelopen weken pamfletten van de CP'86 verspreid waarin werd aangekondigd dat de partij op 'het drugsfeest van GroenLinks' zou gaan 'optreden' met observatieteams. Het bleek loos alarm. 'Wij vermoeden dat de pamfletten van een geroyeerd CPlid waren', zegt de Zwolse politievoorlichter P. Beljon. 'De CP-partijtop wist ook nergens van.'

Van Geest vindt het allemaal wat overdreven. 'Wij proberen het vanavond zo netjes mogelijk te houden. Maar natuurlijk zullen er pillen binnenkomen, je loopt een risico.'

De beveiligingsbeambte denkt er het zijne van. 'De gemiddelde burger denkt nu onmiddellijk: dat is een partij die harddrugs tolereert', bromt hij. Hij wijst op de aanplakbiljetten: 'harddrugs ten strengste verboden'. Maar twee deuren verderop adverteert adviesbureau August de Loor: 'Laat je XTC-pil testen, anonimiteit gegarandeerd.' En in strooibiljetten wordt gewaarschuwd voor een XTC-lookalike die een hallucinerende werking zou hebben.

Er wordt voldoende geslikt en gesnoven, zegt hij. 'Kijk even naar de ogen.' Om aan pillen te komen, hoef je niet veel moeite te doen. Op het toilet is handel genoeg.

Maar dat mag de pret niet drukken. Rosenmöller heeft inmiddels leren tappen en probeert Rabbae de kunst bij te brengen. Sipkes schenkt als een volleerd kroegbazin colaatjes-vieux en Harrewijn staart gebiologeerd naar de ronddraaiende worsten voor de hotdogs. Twee bonnen, zegt de verkoper.

Rabbae bedient een meisje dat een lichtgevende beha draagt. Hij klopt op schouders, schudt handen. Wat zo'n party voor nut heeft? 'Je kunt hier geen partijpolitiek voeren, een gesprek is onmogelijk. Maar ik hoop dat er bij de jeugd iets blijft hangen, dat ze er straks op 3 mei nog even aan terugdenken.' Er zijn al veel jongeren bij hem geweest, meldt hij, die het enorm 'tof' vonden dat er eindelijk eens een partij in house geöteresseerd is.

Niet alle housefreaks zijn doordrongen van het feit dat er een politieke partij achter hun avondje uit zit. 'Wat doen die mensen daar?', vraagt een kaalgeschoren jongen in trainingspak aan zijn maten. Die halen hun schouders op. De uitgedeelde condooms, met opdruk 'stem veilig, stem GroenLinks', doen het echter goed. 'Joh, weet je dat die dingen tegenwoordig twee vijftig kosten', roept een meisje in hotpants tegen een vriendin. 'Ik neem er nog een paar mee.'

Meer over