House of Cards-recap S03E02: Natúúrlijk gaat Frank zich kandidaat stellen

Seizoen drie van de serie House of Cards is begonnen. Volkskrant-verslaggever Julien Althuisius schrijft een recap van elke aflevering. In aflevering twee wil Frank Underwood de American Dream opnieuw uitvinden. Let op: spoilers.

Frank Underwood (gespeeld door Kevin Spacey) in de serie House of Cards.Beeld ap

Oh boy, Frank's gedroomde kandidatuur wordt niet gesteund door zijn bloedeigen partij: een mes in zijn rug. Enthousiast wilde Underwood Bob Birch, Jackie Sharp en Terry Womack over zijn banenplan Amerika Works vertellen. 'Jongens, het is nog maar 18 maanden tot de verkiezingen. We moeten iets gedurfds doen, iets resoluuts; we moeten onze partij herdefiniëren.'

Ehm ja Frank, dat is je partij ook precies van plan, alleen zonder jou. Terwijl de camera op zijn gezicht blijft hangen, krijgt Frank van zijn partijgenoten te horen dat ze hem niet de geschikte kandidaat voor de verkiezingen van 2016 vinden en dat hij niet op hun steun kan rekenen. 'We don't want you to run': zes woorden, zes messteken. Ook gij Jackie? Jammer voor Frank, maar dit is precies goed voor House of Cards. Het is helemaal niet leuk als het Frank allemaal voor de wind gaat. Hij, met zijn verraderlijke charmes, achterbaksheid, meedogenloosheid en briljant strategisch inzicht is juist op zijn best als hij 1-0 achter staat met nog vijf minuten te spelen. De nee van zijn partij is een ja voor House of Cards.

Meedogenloze tackle

Uitgerekend Terry Womack (aan wie Frank in het eerste seizoen nog een dienst verleende door een militaire basis open te houden ten koste van een scheepswerf en die dus bij Frank in het krijt stond) is het brein achter de meedogenloze tackle op Franks ambities.

De Republikeinen hebben een meerderheid in het Congres, waardoor de Democraten er geen beleid doorheen krijgen. 'We worden gegijzeld door de Republikeinen. We kunnen hen niet verslaan met jou als ons gezicht' legt Womack uit.

Dus wat staat Frank te doen? Hakken in het zand en zichzelf ondanks het gebrek aan steun kandidaat stellen? Zijn tijd uitzingen als slechts een lullige plaatsvervanger? Zich als een mak schaap bij zijn partij aansluiten, op zoek naar een vervanger voor zichzelf? NATUURLIJK NIET. Maar daarover zo meer.

Jackie dan, de protegé nota bene die zich plotseling tegen Frank heeft gekeerd ('That woman has no sense of loyalty' zegt Claire over haar. Haha goeie, Claire). Wat wil zij hier mee bereiken? Nou, running mate worden van Frank, vertelt ze Remy. In ruil biedt ze Team Underwood haar 'eyes and ears' in de achterban van de Democraten. Maar Jackie heeft, zo lijkt het, grotere plannen.

Impromptu seks

En, er was seks. Goedendag zeg, wat was dat voor ongemakkelijke scène? Claire komt thuis van een rondje hardlopen, treft Frank huilend (HUILEND? FRANK?) in zijn werkkamer. Hij is gebroken. En blijkbaar troost men elkaar in huize Underwood door zwijgende, maar o zo dramatische, impromptu seks op de vloer te hebben. Maar met die aanzwellende violen en mysterieus zingende vrouwenstem kan je alles dramatisch maken (bijvoorbeeld het bakken van eieren).

Hoe dan ook, het heeft in ieder geval de gewenste uitwerking op Frank. Want de volgende dag zien we hem vol goede moed terug achter zijn bureau. Hij bedenkt het ultieme plan terwijl hij zit te hannesen met een ei (van Columbus?). 's Avonds kondigt Frank aan het Amerikaanse volk aan dat zijn gedroomde Amerika Works er gaat komen, maar dat hij zich niet verkiesbaar stelt als president.

Dat is natuurlijk weer een juweeltje van een strategische zet. Frank doet alsof hij zichzelf opoffert: hij gaat zijn tijd niet verspillen aan campagne voeren, maar richt zich in plaats daarvan op de broodnodige hervormingen van Amerika Works. Door korte metten te maken met sociale zekerheden wil Frank 10 miljoen banen creëren. In zijn speech vergelijkt hij zijn plan (en zichzelf daarmee) voor het gemak even met de New Deal-hervormingen van Franklin D. Roosevelt (Franklin D. Roosevelt, Francis J. Underwood, dat is geen toeval hoor).

Frank wil de American Dream opnieuw uitvinden. 'Als we falen in onze poging, zullen we dat ruiterlijk toegeven en iets anders proberen. Maar boven alles: we must try something' Of, zoals hij het die middag verwoorde tegen zijn achterban: 'I WANT US TO FUCKING TRY!'. Aan Terry Womack cum suis verkocht hij zijn plan als volgt: 'Als Amerika Works slaagt, dan heeft wie jullie ook als kandidaat kiezen voor 2016 niet alleen de steun van een verenigde partij, maar een geweldige erfenis.'

Doug Stamper (in het echt Michael Kelly).Beeld ap

Injectienaald en fles whiskey

Maar hallo: natúúrlijk gaat Frank zich kandidaat stellen voor 2016. Wie weet dat - behalve hijzelf - beter dan Doug Stamper, lekker thuis voor de buis met een injectienaald, een fles whiskey en een pak Golden Oreo's.

'There's no way he doesn't run' zegt hij tegen Seth, die door Frank bij hem is langs gestuurd (het zal waarschijnlijk niet heel lang meer duren voordat Doug zich weer bij Frank voegt). Maar wat is dat plan dan van Frank? Gokt hij erop dat zijn Amerika Works een groot succes wordt, de Democraten geen geschikte kandidaat kunnen vinden (of alle geschikte kandidaten hun Waterloo vinden in, zegge, een stationair draaiende auto of op een metroperron) en de Democraten Frank uiteindelijk moeten smeken of hij zich toch kandidaat wil stellen? Het zal in ieder geval niet zonder kleerscheuren gaan, #zinin.

Ondertussen smeet Claire haar eigen ruiten in door zich tijdens de hoorzitting voor haar kandidaatschap als VN-ambassadeur uit de tent te laten lokken door senator Mendoza. 'Het leger is irrelevant' zei ze, waarmee ze natuurlijk iets anders bedoelt dan hoe het klinkt. Maar Claire weet zich niet te beheersen en blaft Mendoza af, wat haar uiteindelijk - ondanks alle attente telefoontjes - het ambassadeurschap zal kosten: 48 stemmen voor; 52 tegen.

Claire bedenkt uiteindelijk een ander plannetje. Ze wil een Recess Appointment. Dat houdt in dat Frank haar benoemt tot ambassadeur van de VN als de Senaat met reces is. Dat kan de president, het is niet gebruikelijk, maar het kan. Het is de ultieme vorm van nepotisme, maar het kan. Frank gaat akkoord, waardoor Claire over haar nek gaat en daarna heel dramatisch twee eieren bakt. As you do.

Meer over