Column

Houdbaarheid van 'Anybody' lijkt me beperkt

Schaamhaar verdween, het reetgewei verscheen:Viva's 'Anybody' en de troost van de imperfectie.

null Beeld
Beeld

Toegegeven: er gaan weken voorbij dat weekblad Viva aan mijn aandacht ontsnapt. De Viva-vrouw in mij is al lang geleden vertrokken met onbekende bestemming. Maar deze week was ze even terug, in haar tasje een lijvig feestnummer. 25 jaar 'Anybody' - daar moeten we bij zijn.

'Anybody', een legendarische rubriek. Elke week een bloot stel (of een eenling, als hij weer eens niet voor lul wilde staan) open en eerlijk over hun en elkaars lijven. Met foto (van Elisabeth van Dorp) erbij, pukkelkont of putjesdij wordt niet weggepoetst, het zwart-wit moest het arty houden. En altijd onherkenbaar: het onthoofde lichaam was in de Viva al en vogue ver voor IS het patent claimde.

'Anybody' bood een generatie vrouwen de troost van de imperfectie. De chronologische terugblik in beeld is de nostalgische neerslag van de reis die ons naakte lijf door de jaren maakte. Oksel- en schaamhaar verdwenen, verbouwingen verschenen, uitdijende buiken, geamputeerde borsten. En daar was de tattoo. Ach ja, het reetgewei. Hoe zou het zijn met de vrouwen die het zich vijftien jaar geleden lieten opprikken op de onderrug?

Viva de champagne: 'De piemelparade', 'slap gelul' en 'harde feiten' van mannen over hun 'gereedschap'. Terugblik: 'Mooi was die tiet: toen was topless heel gewoon'. Knip en plak het Viva-Memoryspel: 'Zoek hangborsten, platte buiken, putjesbillen en gespierde kuiten bij elkaar voor een ouderwetsch avondje spelletjesplezier!'

De rubriek 'Anybody' komt uit de peniskoker van Rob van Vuure. Hij is bladendokter, medicijnman in medialand. Hij kan het ook niet helpen: als kind is hij in een ketel toverdrank gevallen, de rest van zijn leven bruist zijn hoofd van de ideeën. 48 recepten voor boerenkool: Libelle-ideetje volgens de wetten van Van Vuure. Lijstjes, mijden ronde getallen, en alles toeschrijven op de 'ijkpersoon' - ook al zo'n fraaie Van Vuure-vondst. Pano-Piet, wie kent hem niet?

Een goede rubriek is een investering voor het leven: het trefwoordeninterview 'De Klapstoel' in Het Parool, gluren bij bekende buren in 'Buis & Haard' van de VARAgids, 'Zelfportret' ('Bent u monogaam?') in HP/De Tijd - ankerpunten voor het ijkwezen.

Net van Panorama ('De secretaresse van de week'!) bedacht Van Vuure bij Viva dus 'Anybody'. 'Bedacht'? In de Britse Marie Claire stond een reportage over lijven. Dat wilde hij ook. Niet één keer, maar twaalf weken. Een rubriek was geboren. 'Ik heb Cruijff niet bedacht, maar hem wel opgesteld', schreef Van Vuure in zijn bladenbijbel Het Lingeriedenken.

Of Van Vuures recepten de bladenbranche nog kunnen genezen, is de vraag. Patiënt verkeert in zorgwekkende toestand. De oplage van Viva kelderde, het aantal slachtoffers is niet te overzien.

Feestvreugde moet je niet bederven, maar de houdbaarheid van 'Anybody' lijkt me beperkt. De springlevende Linda is gedurfder, ze zou een hoofd op de lijven plaatsen. In volle kleur. Exhibitionisme is in de mode, tenslotte. Daar is nog geen medicijn tegen.

Meer over