Hot Her

Haar blad Wallpaper is al jaren een design-fenomeen. Nu heeft hoofdredacteur Henrietta Thompson een boek uit. Over recyclen. Maar dan met snob-appeal.

ERIK NOOMEN

'Waarom zou je genoegen nemen met de wereld zoals ie is?', zegt Henrietta Thompson. Van kleerhangers een fruitschaal maken, of enveloppen oppompen tot stoelen: 'remaking' is hét alternatief voor dom consumeren. Ook belangrijk: het is knutselen met oog voor 'style'.

Toen de eisen voor het schooluniform van de kleine Henrietta wéér werden aangepast, besloot mama Thomspon dat het mooi geweest was. De peperdure kleermaker in Oxford kon naar zijn centen fluiten; ze ging zelf wel aan de slag. En zo liep Henrietta op school rond in witte blouses die de vereiste beige kleur hadden gekregen in een enorme ton met thee. 'Toen schaamde ik me er een beetje voor', aldus Thompson vele jaren later. 'Maar nu zeg ik: mijn moeder was top!'

Vanmiddag geeft Henrietta Thompson in Amsterdam een lezing tijdens het AMS*DIY, een tweedaags festival met workshops en seminars voor kunstzinnige knutselaars, breiers en punnikers. Daar zijn er steeds meer van. De Britse designjournaliste was dan ook precies op tijd met Remake it: Home. De kloeke doe-het-zelfgids voor het hergebruiken van afgedankte spullen lijkt ideaal voor een wereld in recessie.

Meer dan 500 tips, trucs en voorbeelden heeft ze verzameld, deels uit handboeken uit de beide Wereldoorlogen en de Grote Depressie. Ook stond een hele batterij aan vriendinnen van moeder Thompson klaar om hun huis-, tuin- en keukenwijsheden aan te leveren. Moderner inspiratie werd gevonden in de favela's (sloppenwijken) van Rio, waar ze heel leuke dingen schijnen te doen met wrakhout, en in Thompons eigen experimenten met lijmpistool en boormachine. Een tweede deel (Remake it: Clothes) moet in 2012 verschijnen. Daarin: hoe maak ik van een yogamat een paar stijlvolle teenslippers.

Het is die nadruk op 'style' en 'design' die haar gids onderscheidt van andere knutselboeken, waar volgens de schrijfster toch het stigma op rust van 'harige types op sandalen'. Thompsons knutselen-op-stand heet dan ook geen recycling maar 'upcycling'. Dat past natuurlijk ook beter bij de voormalig design editor van het überglossy Wallpaper, een maandblad dat vooral onder creatieven erg populair is door de feilloze smaakpapillen van de makers op het gebied van 'designinteriorfashionartlifestyle'.

In Remake it dan ook veel werk van Wallpaper-favorieten als de Nederlanders Jurgen Bey, Tord Boontje en de mensen rond 'Droog'. Thompson: 'Nederlanders zijn al jaren innovatieve hergebruikers en staan in de designwereld hoog aangeschreven. Mieke Meijer en Vij5 hebben bijvoorbeeld 'krantenhout' gemaakt; een soort hout gemaakt door oude kranten te lijmen en samen te persen. Er zit zelfs een echte nerf in.'

Ander restafval met grote industriële mogelijkheden zijn - het is een terugkerend thema - teenslippers. Dankzij stromingen in de Indische Oceaan schijnen zo'n beetje alle slippers die in zee worden verloren, aan te spoelen op de stranden van Kenia. Door ze schoon te maken en om te smelten, wordt een nieuw materiaal gecreëerd waar stoelen van kunnen worden gemaakt. Het enige land waar recycling niet van de grond komt is China, aldus Thompson. 'Dingen schijnen daar ook vroegere levens en een spirituele waarde te hebben, zodat je er vanaf moet blijven. Al geldt dat gek genoeg weer niet voor autobanden.'

De West-Europese 'upcycler' kan ondertussen in Remake it: Home zijn hart ophalen (en zijn huid openhalen) aan honderden kleine projecten. Of gewoon wat handige huishoudtips opdoen. Ooit geweten dat je een ingekakt hoofdkussen prima nieuw leven kunt inblazen door het met een fietspomp op te pompen? En dat lekkende afwashandschoenen overlangs doorgeknipt perfecte elastieken opleveren? De inspirerende designfauteuils van gipsverband (Fracture van Ineke Hans) zijn prachtig, maar het zijn vooral die kleine praktische tips veel lezers zullen bereiken, vermoedt Thompson.

'Niemand in mijn familie had ooit enig idee waarom ik bijvoorbeeld zo opgewonden was dat ik ontwerper Philippe Starck mocht interviewen.' Vooral op familiefeestjes werd het onbegrip soms een beetje ongemakkelijk. 'Dus wilde ik ze eens iets geven waarvan ze dachten: dat is iets waar ik iets mee kan, iets fijn praktisch.' Helemaal gerust is Thompson er niet op: 'Ik vermoed dat ze niets gaan doen met mijn tips voor het maken van een MacQuarium: een aquarium in een oude Mac. Zodat je nu, in plaats van de screensaver met vissen, echte vissen in je computer ziet zwemmen.'

Hendrietta Thompson geeft zaterdag 2 juli om 14:00 een lezing in het ABC Treehouse, Voetboogstraat 11, Amsterdam, gevolgd door een signeersessie bij The American Book Center, Spui 12, Amsterdam.

Remake it: Home, Thames & Hudson, ISBN 9780500514849

undefined

Meer over