Hosé op de Vijverberg

BOEREN EN buitenlui opgelet! Brutil Hosé gaat naar De Graafschap. Olé Hosé! De Vijverberg zal nooit meer hetzelfde zijn. Sparta en RBC, maak de borst maar nat, dat wordt degraderen....

Bert Wagendorp

De domheid van menig provinciaal clubbestuurder is een fenomeen dat niet ophoudt ons te boeien en verbazen. Want dat wordt helemaal niks met die Hosé in de Achterhoek. Een wedstrijdje of vier, dan verdwijnt hij naar de reservebank en dan duurt het nog maar even of het eerste klaagverhaal in de VI verschijnt: de trainer begrijpt me niet, het niveau is te laag voor mij, ze praten hier zo raar, ik wil naar het buitenland.

Maar in Doetinchem redeneren ze: Hosé komt uit de jeugdopleiding van Ajax, dus het kan niet anders of hij is buitenaards goed. Ik ben zelf een geboren en getogen Achterhoeker, dus ik weet hoe ze in die contreien denken. Ze hebben daar nog steeds de neiging om alles wat uit Amsterdam en omstreken komt met een zeker ontzag tegemoet te treden, behalve dan Amstel.

De schaarse keren dat een verdwaalde Amsterdammer zich vroeger bij ons in het stadje Groenlo vertoonde, waren wij aanvankelijk altijd diep onder de indruk van zijn grote bek. Die hadden wij niet. Maar na een dag of twee kregen we meestal wel in de gaten dat het allemaal weinig voorstelde en negeerden wij het lefgozertje verder, tot dat weer ophoepelde met de trein naar Osdorp.

In Doetinchem is het Amsterdam-trauma nog volop aanwezig. Ze hebben daar al Splinter en Turpijn en Berck-Beelenkamp en misschien nog wel een paar van die gezakte types uit de Ajax-opleiding waar je nooit de oorlog mee wint. En nu komt Hosé er dus ook nog bij. Bobson, is dat trouwens niks, jongens? Die vond zichzelf ook veel te goed voor Haarlem, maar misschien kan De Graafschap er net mee door.

Ze huren daar in Doetinchem - en daar niet alleen - liever een Amsterdams afdankertje, dan ruim baan te geven aan het eigen talent. Wat is dat toch, in de provincie? Denken ze dat het hier allemaal neefjes van Cruijff en Rijkaard zijn? Krijgen ze huursubsidie voor de opvang van net-niet-voetballers?

Dat Bryan Roy naar NAC is gegaan en niet naar Doetinchem, mag wel een wonder heten. In een interview met Roy in deze krant viel onlangs te lezen dat de speler na zijn Ajax-tijd was 'gerijpt' in het buitenland. Oké, als je mislukken bij Foggia, mislukken bij Nottingham Forest en mislukken bij Hertha BSC 'rijpen' wilt noemen, dan vind ik dat best.

Maar je moet natuurlijk niet net doen alsof NAC met Roy een hele grote heeft binnengehaald, omdat hij het in een grijs verleden maar nét niet haalde bij Ajax. Volgens mij is Roy een omhooggeschreven, verwend bluffertje, dat de schuld voor zijn falen altijd bij anderen legt. Daar komen ze bij NAC nog wel achter. Binnenkort lezen we het weer allemaal in de VI. 'Bryan Roy: Ik Wil Weg'.

Ze moeten in de provincie eens wakker worden. Die hele Ajax-opleiding stelt geen moer meer voor, jongens. Het enige waarin ze daar nog heel goed zijn, is dikke nekken kweken, echt waar. Niet voor niks zoeken ze bij Ajax zelf de talenten al jarenlang zover mogelijk van Amsterdam (van Van Basten tot Hersi) en schuiven ze de eigen straatschoffies zo snel mogelijk door naar De Graafschap, of naar een andere club waar ze nog in de veronderstelling verkeren dat de Ajax-jeugdopleiding superieur is.

Ik stel voor dat we ophouden met de opvang van Arena-overschot. Ik vind sowieso dat regionaal talent weer voorrang moet krijgen. Trots en zelfvertrouwen, mannen!

Bij De Graafschap moet minimaal de helft van de spelers een naam hebben die eindigt op -ink en bij Willem II hoort een middenveld met zachte g's. Dat schept een band met het publiek, en daar gaat het om in het voetbal. Voor de rest kunnen de selecties worden aangevuld met talent uit de hele wereld - ik ben wel een provinciaal maar daarom nog geen enge provincialist.

Bij de sv Grol voetbalt een geweldig talent in de C-tjes. Neefje van mij, maar dat is toeval. Typisch Achterhoeks jochie, dat ze in Doetinchem helemaal gek gaat maken, als-ie tenminste de kans krijgt en Ajax er niet eerder bij is.

Meer over