'Horrortandarts' zou ook zijn vrouw hebben vermoord

De omstreden tandarts Mark van N. (50) is zondag aangehouden op Schiphol. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de komende dagen of hij aan Frankrijk wordt uitgeleverd, of dat hij in Nederland wordt vervolgd wegens de mogelijke moord op zijn vrouw.

Elsbeth Stoker

De Haagse tandarts Van N. wordt in Frankrijk gezocht wegens wanpraktijken. Hij zou patiënten hebben verminkt en gezonde tanden hebben getrokken. Ook in Nederland is de tandarts omstreden. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwamen jaren geleden al klachten binnen over onbehoorlijke bejegening en financiële misstanden. Het inspectieonderzoek naar Van N. werd gestaakt, omdat hij in 2009 naar Frankrijk vertrok. In 2013 werd hij door de medisch tuchtrechter alsnog voor een jaar geschorst nadat hij zich weer in Nederland had ingeschreven.

De afgelopen acht maanden woonde Van N. in Canada. Daar werd hij vorige week aangehouden en tot ongewenst vreemdeling verklaard. Tegen de immigratiecommissie zei hij dat Nederland hem waarschijnlijk wil berechten, in plaats van Frankrijk. 'Hij vertelde dat hij in 2006 in Nederland zijn vrouw heeft vermoord', aldus een woordvoerder van de immigratiecommissie tegen het Canadese CBC News.

Toen Van N.'s vrouw overleed waren er geen signalen dat het zou gaan om moord, aldus een woordvoerder van het Haagse Openbaar Ministerie. 'We zijn geïnformeerd door Canada en hebben een rechtshulpverzoek gedaan om zijn hele bekentenis te krijgen.' Komende dagen zal het OM besluiten of er voldoende aanwijzingen zijn om een moordonderzoek te beginnen.

undefined

Meer over