Horoscoop Kepler in Californié

In de bibliotheek van de universiteit van Californié in Santa Cruz is een onbekend manuscript gevonden van de beroemde Duitse astronoom Johannes Kepler....

Kepler leefde in de zestiende eeuw. Hij is vooral bekend geworden met zijn beschrijving over de elliptische banen van planeten rond de zon. Ook heeft hij als wiskundige gewerkt aan optica voor telescopen.

Het manuscript, dat handelt over de geboorte van een Oostenrijkse edelman op 10 september 1586, is gevonden door Anthony Misch, een astronoom van het Lick-observatorium van de universiteit. Onduidelijk is nog hoe het daar is gekomen.

Misch was in de archieven van de bibliotheek op zoek naar oude gegevens over zonne-eclipsen toen hij een stuk papier tegenkwam met daarop onder meer horoscoopaantekeningen, geschreven in de Duitse taal, gerelateerd aan de geboorte van die edelman. Er zijn drie verschillende handschriften te onderscheiden.

Misch spreekt Duits. Een oom van hem handelt in oude boeken, en die heeft een connectie in Duitsland, Klaus Mecklenburg, een handschriftenspecialist. Deze herkende een van de handschriften als dat van Kepler. Een van de anderen bleek van Wilhelm Struve, een Duits astronoom. Hij maakte in 1864 enkele aantekeningen op het manuscript.

Kepler stelde als een soort bijverdienste, van tijd tot tijd horoscopen op, op basis van door hem berekende planeetbewegingen. Van zweverige astrologie moest hij niet veel hebben, maar hij meende wel dat planeetbewegingen invloed kunnen hebben op menselijk gedrag.

Meer over