Hopen op een spannende nationale competitie

KEES TAMMENS

Nog voor het WK (15-29 oktober, Veldhoven) start vandaag in NDC Den Hommel de nationale competitie. De gebruikelijke kanshebbers zijn 't Onstein en Het Witte Huis. De hierin verzamelde topparen spelen, soms onder een andere vlag, al een decennium de hoofdrol. Heel af en toe worstelen Star (kampioen in 2008) of Hok zich ertussen.

Vorig jaar was de naam van de landskampioen voortijdig bekend omdat de eindstrijd uitmondde in een clubonderonsje van 't Onstein 1 & 2. Iedereen verlangt nu naar een echte en opwindende finale.

Natuurlijk volgen de coaches van de Nederlandse WK-teams (Bermuda Bowl, Venice Cup en Seniors Bowl) dit weekeinde met argusogen de verrichtingen van hun paren. Kinderziekten aan het biedsysteem dienen al lang genezen te zijn maar aan details kan nog worden geknutseld.

Ton Bakkeren, lid van het tweede team van 't Onstein, denkt met enige spijt terug aan het spel uit de NK 2011-finale in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-pas1¿1SA

pas2¿pas2¿

pas2SApas3SA

dblpaspas4¿

dblpaspaspas

West, Bob Drijver, vond het na 3SA met ¿AH en een opening door oost welletjes. Zuid, Ton Bakkeren, keek met enige vrees tegen de singleton klaveren aan; doubleerde west op basis van een sterke klaverenkleur? Hij vluchtte naar 4¿ maar wenste achteraf alsnog 3SA te spelen.

De singleton harten was de uitkomst tegen 4¿. Na ¿H voor ¿A speelde de leider ¿A en troefde een klaveren; bij oost viel ¿H. Dan ¿V, getroefd door west die ¿10 speelde, door oost, Sjoert Brink, met ¿H voorgetroefd waarna ¿10-derde van west de downslag opleverde.

Het tegenspel tegen 3SA op de andere tafel was vol haken en ogen: ¿10, ¿2, ¿7(!) en ¿V in zuid. De leider speelde ¿B door iedereen gedoken en een tweede schoppen voor ¿H in west die klaveren vervolgde. Het moment van de waarheid. Speelt de leider ¿A dan is 3SA gemaakt; in de praktijk sneed zuid met ¿B zodat oost met ¿H aan slag kwam. Schoppen voor ¿A in west die in harten van slag ging. De dummy was entreeloos en de leider moest oost een paar keer ingooien om de schade tot één down te beperken.

De wetenschap verloor het in diagram 2 van de optimistische benadering.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--pas3¿

pas4¿pas4¿

paspaspas-

Noord, Berry Westra, ging na 3¿ door zuid, Huub Bertens, met het cuebid van 4¿ op zoek naar slem. Zuid had in de rode kleuren geen controle aan te bieden en 4¿ werd het eindstation.

Op de andere tafel verhoogde noord, Bauke Muller, de 3¿-opening door zuid direct naar de scherpe 6¿. Hij ging uit van een - kwetsbaar tegen niet kwetsbaar in tweede positie - solide preëmptieve opening van zuid.

Na een ruitenuitkomst zou de leider, Simon de Wijs, geen andere keuze hebben dan op ¿H te snijden.

De hartenuitkomst met ¿V in zuid gewonnen. Er waren verschillende opties voor het afspel. De leider begon met ¿A en een kleine klaveren getroefd. Schoppen uit zuid voor ¿A in west die opnieuw harten speelde voor ¿H in de dummy. Nog altijd moest de leider beslissen: ¿H in oost, ¿H-derde in west, of ¿H in west? De leider troefde een kleine klaveren en claimde toen bij west ¿H viel. Valt ¿H niet dan resteert de snit op ¿H.

undefined

Meer over