Hoorn relativeert in twee talen de heldenstatus van J. P. Coen

AMSTERDAM - Jan Pieterszoon Coen zal in zijn geboorteplaats Hoorn in de toekomst worden geëerd als een krachtdadig en visionair bestuurder en worden verguisd vanwege zijn gewelddadige optreden bij het verwerven van handelsmonopolies in Indië.


De gemeenteraad van Hoorn stemde dinsdagavond in met een nieuwe tekst op de sokkel van het standbeeld van een van de meest omstreden nationale helden. Coen (1587-1629) viel niet letterlijk van zijn voetstuk, zoals sommigen wilden, maar wel figuurlijk. Zo zal er in de tekst gewezen worden op zijn strafexpeditie naar een van de Banda-eilanden, waar duizenden Bandanezen het leven lieten. En er wordt zelfs vermeld dat 'Coens handelspolitiek in de Indische archipel volgens critici geen standbeeld verdient'.


De tekst is zo uitgebreid dat het bijna een biografietje is geworden; hij zal in het Nederlands en Engels op bordjes zijn te lezen. Wie er nog meer over wil weten, wordt verwezen naar een website via een QR-bordje. Een voorstel van de PvdA om de tekst ook in het Bahasa Indonesia te vertalen, haalde het niet. Uiteindelijk stemden alleen D66 en SP tegen.


Coen was als gouverneur-generaal in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). In de 19de eeuw kreeg hij de status van nationale held en werd hij vereeuwigd in een bronzen beeld dat in 1893 in het centrum van Hoorn werd onthuld. Vorig jaar werd een burgerinitiatief gestart om het beeld weg te halen, omdat Coen zich aan volkerenmoord schuldig zou hebben gemaakt. Het gemeentebestuur was daartegen, maar heeft uiteindelijk wel berust in een aanpassing van de tekst.


Meer over