Hoopvol gestemd PvdA met meer linksere accenten: 'Het draait om mensen en geluk'

In een woonwinkelcentrum te Nieuwegein was de PvdA zaterdag bijeen om zichzelf te 'hergroeperen'. 'Politiek gaat niet over statistieken maar over mensen en geluk.'

Gijs Herderscheê
Nelleke Vedelaar wordt gepresenteerd als nieuwe voorzitter van de PvdA tijdens een partijcongres Beeld anp
Nelleke Vedelaar wordt gepresenteerd als nieuwe voorzitter van de PvdA tijdens een partijcongresBeeld anp

'Ieder voor zich en God voor ons allen.' Met dat etiket voor het aanstaande VVD-CDA-D66-CU-kabinet kreeg Lodewijk Asscher de handen van het PvdA-congres op elkaar. Asscher wil samen met de SP, GroenLinks, de FNV en Greenpeace, met stakende leraren en met actievoerende fietsbezorgers van Deliveroo optrekken tegen het nieuwe kabinet.

De PvdA had winkelcentrum de Woonindustrie in Nieuwegein afgehuurd voor het hergroeperingscongres. Daar werd Hans Spekman uitgezwaaid als partijvoorzitter, en diens opvolger Nelleke Vedelaar ingehuldigd. Het congres begon met een minuut stilte voor Eberhard van der Laan, de gestorven partijgenoot en burgemeester van Amsterdam. De stilte werd gevolgd door het afspelen van Aan de Amsterdamse grachten van Wim Sonneveld.

Het was ook een hergroepering rond Spekman die in maart, na de verpletterende verkiezingsnederlaag, ternauwernood mocht aanblijven. Dat werd toen min of meer gedoogd, zodat hij de reorganisatie van de partij kon leiden. Door de nederlaag, van 38 naar 9 zetels in de Tweede Kamer, moesten veel medewerkers vertrekken bij de partij.

De PvdA doet naarstig haar best die klap te boven te komen. Werd de vergadering in maart nog in het naargeestig traditionele Beatrix-congrescentrum in Utrecht belegd, nu was het winkelcentrum met woonwinkels het decor. De winkels waren dicht, maar de ruimtes waren open voor het congres. Zo werd door groepjes van tien, twintig leden aan tafeltjes gediscussieerd tussen uitgestalde bedden. Alsof zij zich na een verbale uitputtingsslag ter plekke te ruste konden leggen.

Wederopstanding

De praatsessies waren, afgezien vandie rond het thema zorg, niet echt druk bezocht. De hal daarentegen, waar de bar stond, werd volop gebruikt om te netwerken en het afgelopen halfjaar door te nemen. Na afloop van het officiële deel met speeches van Spekman, Asscher en Vedelaar en het zingen van de Internationale ging de tap open en speelde een jazzbandje. Het leek zowaar ontspannen te worden, na de hartekreet bij het nederlaagcongres dat de PvdA 'gezellig' moest worden.

Asscher poogde naarstig de wederopstanding in te luiden door ironisch van leer te trekken tegen de uitgelekte plannen van de aanstaande coalitie. Eerder plakte hij het etiket 'rechts met den Bijbel' op de bijna-coalitiepartners. Nu vervangt hij dat door 'ieder voor zich en God voor ons allen'. 'Zij denken dat de middengroepen zich zorgen maken dat de bedrijven te veel belasting betalen over hun winst. Zij denken dat gewone Nederlanders zich zorgen maken over de belastingen op grote vermogens. Dat we straks blij zijn als mensen sneller worden ontslagen.'

Asscher wil 'een alternatief bieden dat het leven voor iedereen beter maakt'. 'Niet tegen andere partijen. Maar voor een Nederland waarin mensen zeker zijn van hun bestaan.'

Linkse lente

De nieuwe voorzitter Vedelaar wil 'het lokale' terugbrengen bij de PvdA. 'In de medialogica en de Haagse politiek draait het vooral om de Randstad. Maar de aardbevingschade in Groningen, het gebrek aan banen in Zuid-Limburg, dat is niet 'ver weg'. Het zijn de problemen van ons allemaal.'

Ze legt ook 'linksere accenten' dan de afgelopen tijd gebruikelijk was bij de PvdA. 'Wat van ons allemaal hoort te zijn, moeten we niet langer overlaten aan de markt. Zorg draait niet om winst, en politiek gaat niet over statistieken en grafieken maar over mensen en geluk.' En ook zij wil, net als Asscher, een linkse samenwerking. Daarover heeft ze vrijdag meteen nadat ze was aangewezen als nieuwe voorzitter met SP-voorzitter Ron Meyer gesproken. Haar GroenLinks-collega Marjolein Meijer was erbij in Nieuwegein. Al is dit 'links' in de Tweede Kamer samen kleiner dan de PvdA de afgelopen jaren alleen was, toch hoopt de PvdA dat de 'linkse lente' op deze gure herfstdag is begonnen.

Meer over