Hoop op akkoord stuwt olieprijs op

De prijs van ruwe olie is woensdag flink gestegen op de Londense termijnmarkt. Dat kwam door een verklaring van de olieministers van Saudi-Arabië, Koeweit, Oman en Quatar....

Aan het eind van de dag kostte een vat Brent-olie op de termijnmarkt 12,46 dollar, een winst van 90 dollarcent. Midden op de dag noteerde Brent voor levering in april nog 11,95 dollar per vat (159 liter), bijna 3,5 procent hoger dan het slot een dag eerder.

De ministers zeggen alles in het werk te zullen stellen om de in hun ogen 'onacceptabele' olieprijzen omhoog te krijgen. De bijeenkomst vond plaats in Saudi-Arabië, vooruitlopend op een OPEC-vergadering op 23 maart. Eerder op de dag kondigde de Saudische minister van Olie, Ali bin Ibrahim al-Naimi, al productiebeperkingen aan.

Naimi verwacht dat de afspraken vóór de vergadering van de OPEC zijn gemaakt. Ook niet-leden, zoals Rusland en Noorwegen, zouden bereid zijn hun productie te beperken. Over de omvang van de productiebeperkingen liet hij zich niet uit. De minister van Olie van Qatar, Abdallah al-Attiya, zei evenwel dat deze 'substantieel' zullen zijn.

De OPEC hanteert nog steeds een richtprijs van 21 dollar per vat, maar zag het afgelopen jaar de oliemarkt drastisch inzakken. Voor een vat Brent-olie werd zelfs even minder dan 10 dollar betaald. De OPEC-leden konden het tijdens hun halfjaarlijkse vergadering eind november vorig jaar niet eens worden over productiebeperking, onder meer omdat Iran en Venezuela dwarslagen.

Het aandeel Koninklijke Olie zette zijn opmars van de afgelopen dagen voort, en sloot 15 eurocent hoger op 42,90 euro.

Meer over