Hooligans!

Het wemelt in het WK-land Japan van de hooligans, en helemaal nadat een lid van de conservatieve regeringspartij had aangedrongen op maatregelen ter bescherming van vrouwen die tijdens het toernooi om de wereldtitel door hooligans worden verkracht, en bezwangerd....

Het Japanse fonds ter bestrijding van hooligans bedraagt 35 miljoen euro. Er is al menig hooligan gesignaleerd, in de speelsteden.

In de Engelstalige kranten die in Japan verschijnen kondigde de ene na de andere doodsbange winkelier aan dat hij de deuren van zijn zaak zou sluiten, als ze komen.

Naast mij, in de trein van Tokio naar Sapporo (1200 kilometer, drie keer overstappen, prachtige vergezichten en een stewardess die vraagt of je een kopje koffie wilt, gratis en voor niets) zit een verdacht personage dat wel eens een onvervalste hooligan zou kunnen zijn.

Hij heeft een opvallend korte haardracht.

Hij rookt.

Hij praat Engels.

Hij drinkt een blik bier, en misschien wel meer dan één.

Hij heeft een voetbalshirt aan, van de nationale ploeg van Engeland.

Deze hooligan is net zoals wij op weg naar de voormalige olympische winterstad Sapporo waar Engeland tegen Argentinië zal voetballen. Naar alle waarschijnlijkheid maakt hij zo meteen de stewardess op brute wijze zwanger en gaat hij daarna op zoek naar reisgenoten van wie de koppen hem niet bevallen, om die eens flink in elkaar te beuken en vervolgens eens fijn aan de noodrem te trekken.

De hooligan gaat staan en pakt iets uit zijn tas.

Een tamelijk dik boek. (Opgelucht haal ik adem). Op de voorkant lees ik iets over `effectief zakendoen'.

De hooligan leest tussen twee Japanse steden, waarvan ik helaas de naam ben vergeten, urenlang in een heel dik en degelijk ogend boek waarin wordt uitgelegd hoe je zo effectief mogelijk zaken moet doen, of iets dergelijks. Iets verderop leest een andere hooligan een boek van John O'Farrel, dat The best a man can get is getiteld.

Als ons op het spoorstation van Hakodate van het ene op het andere moment zo'n vijfhonderd schoolmeisjes tegemoet komen, keuren de hooligans ze geen blik waardig.

Meer over