Hoogtepunten: Super Turk uitgefloten en 'sportterroristen' gooien vuurwerk

Een wereldgoal, assist of opzienbarend kapsel. Iedere EK-dag kent zijn momenten die we graag nog even oprakelen. Gisteren zagen we hoe Arda Turan werd uitgefloten en hoe het eruit ziet als een IKEA-boekenkast omvalt.

Arda Turan. Beeld epa
Arda Turan.Beeld epa

Super Turk uitgefloten

'Super Turk', dat is de bijnaam van Arda Turan. De spelmaker is technisch, sterk en door zijn volle zwarte baard een imposante verschijning. De aanvaller van Barcelona is de man waar het om draait bij Turkije.

Het loopt dit EK voor geen meter bij Turkije. De ploeg voetbalt inspiratieloos en kan haast geen aanval opzetten. Bij Arda Turan gaat het misschien nog wel het minst. Hij is de kop van jut geworden bij het Turkse publiek. Met als dieptepunt het striemende fluitconcert dat hij over zich heen kreeg tijdens de kansloze verloren wedstrijd tegen Spanje (3-0) gisteren. Bij ieder balcontact werd Turan uitgejoeld door de Turkse fans. Turan stak daarop cynisch zijn duimen op naar het publiek.

Waar de Turkse fans hem uitfloten, juichten de Spaanse fans hem juist toe. De Spanjaarden zien Arda Turan wekelijks excelleren als speler van Barcelona en daarvoor Atlético Madrid. Al met al een verwarrende avond voor de Super Turk.

Vuurwerk op het veld

Het liep helemaal uit in de 85ste minuut bij Kroatïe tegen Tsjechië. De Kroaten staan met 2-1 voor en het tandem Modric-Rakitic marcheert als nooit te voren. Uit het niets gooien Kroatische supporters brandende fakkels op het veld en een vuurwerkbom. De bom ontploft net als een steward het vuurwerk wil verwijderen. Op hetzelfde moment breken vechtpartijen uit op de tribune. Van de protesten van de Kroatische spelers op het veld trekken ze zich niks aan. De scheidsrechter hoeft er niet lang over na te denken: deze wedstrijd wordt stilgelegd.

Na een aantal minuten wordt het spel hervat, maar Kroatië is duidelijk aangeslagen. Een ongelukkige handsbal van Vida, bal op de stip, Tsjechië op 2-2. Dat is de eindstand, als de scheidsrechter affluit in de honderdste minuut.

De Kroatische bondscoach en selectie heeft geen goed woord over voor de aanhang. 'Ik kan niet begrijpen waarom we energie hebben moeten verspillen aan onze eigen supporters', zei Perisic, maker van de 0-1, na afloop. De Kroatische bondscoach Ante Cacic plakte het stempel 'sportterroristen' op de supporters achter het doel. 'Deze mensen zijn echt eng, daarom noem ik ze hooligans.'

IKEA-boekenkast die zwicht

'Als een IKEA-boekenkast die zwichtte onder een overschot aan Scandinavische thrillers zo brak de Zweedse verdediger Andreas Granqvist ineens af toen de Italiaanse spits van Braziliaanse makelij Eder even inhield en daarna versnelde.'

Zo omschrijft Volkskrantverslaggever Bart Vliestra het moment dat het fout gaat voor Zweden, dat met 1-0 verloor van Italië.

Dribbel, lichaamsbeweging, versnelling, vrijheid, schot, doelpunt.

1-0, zes punten, volgende ronde, arrivederci. Granqvist lag languit in het gras, rijp voor de haard.

Bekijk het prachtige doelpunt van Éder.

Meer over