Hoogte minaret moskee A’dam leidt tot protest

De bouw van een Turkse moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is opnieuw vertraagd. Omwonenden protesteren tegen de voorgenomen hoogte van de beoogde minaret....

‘Volstrekt onaanvaardbaar en dus onbespreekbaar’, zegt Marie-Louise Boel, voormalig PvdA-wethouder van het stadsdeel en aanvoerder van een actiegroep die zich tegen de bouwplannen keert. De minaret zal volgens haar een te overheersend beeld vormen in de wijk; een hoogte van maximaal 35meter is volgens haar wel acceptabel.

Het stadsdeel, gesteund door woningbouwcoöperatie Het Oosten en de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs, houdt vast aan 40meter en wijst erop dat het oorspronkelijke plan van 43meter al is verlaten.

De voorgenomen bouw van de moskee, woningen en winkels op het voormalige Riva-terrein is al enkele jaren een bron van conflict in het stadsdeel. De huidige Aya Sofiamoskee, ondergebracht in de oude Riva-garage, zal worden vervangen door de veel grotere zogenoemde Westermoskee. Het plan was volgende maand de eerste paal te slaan.

Meer over