Hoogspanningsnatuur

Ze hebben grote ambities, de groene vormgevers van Nederland. In drie wedstrijden - voor mode, architectuur en productontwerp - kwamen de beste ideeën bovenop drijven. 'Wij kunnen de koers verleggen.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

Creatief Nederland zet zich in voor een groene wereld

'Er is een noodzaak om onze productie- en consumptiecultuur te herstructureren', schrijven de ontwerpers die zich hebben verzameld in The Green Collective, bij de ingang van hun tentoonstelling aan de Brouwersgracht in Amsterdam deze week.

Er staan zo'n dertig voorbeelden op de tentoonstelling, die is georganiseerd rond drie wedstrijden waarin gestreden wordt om het groenste productontwerp, de groenste architectuur en de groenste mode van het jaar. De winnaars van die eerste twee categorieën, The Green Design Competition en The Green Architecture Competition, werden eind vorige week bekend gemaakt. De modewedstrijd werd begin dit jaar al gehouden.

De nadruk ligt op biodiversiteit: het behoud van soorten en landschappen. Dat is breder dan alleen CO2-reductie en energiebesparing: het gaat eigenlijk over zuinigheid in het algemeen. Op de natuur, op grondstoffen, op de mensen.

De wedstrijden, dit jaar voor het eerst gehouden, zijn net zo ambitieus als de deelnemers. De prijzenpot - met hoofdprijzen van 25 duizend euro - is goed gevuld, met dank aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en de jury's zijn stevig, met mensen als topontwerper Jurgen Bey (tevens directeur Sandberg Instituut) en duurzame kopstukken van Philips en ABN Amro. Het geeft aan dat Nederland, met een sterke creatieve sector, ook in de vergroening daarvan een rol denkt te kunnen spelen.

Worden die ambities waargemaakt?

De eerste prijs bij de gevestigde ontwerpers is voor Tjeerd Veenhoven, voor zijn slippers uit palmbladeren. Bij aankomende talenten ging de prijs naar een Engels team dat verpakkingen voor consumptie-insecten heeft ontworpen. Bij de architecten won een slim groen gebruik van de ruimte onder hoogspanningskabels.

Het zijn soms kleine beginnetjes, maar het zijn zichtbare, tastbare beginnetjes. Wie de productie- en consumptiecultuur wil herstructureren, moet met teenslippers beginnen.

undefined

Meer over