Hoogovens laat noodlijdend Boël vallen

Hoogovens laat het Waalse staalbedrijf Usines Gustave Boël (UGB) vallen. Onderhandelingen met de regionale overheid over een saneringsplan zijn definitief stukgelopen....

Het besluit van Hoogovens treft alleen de noodlijdende fabriek in La Louvière. Het Nederlandse concern blijft wel deelnemen in de winstgevende vestiging in het Noordfranse Maubeuge. 'Ons reddingsplan is niet geaccepteerd. Daarom trekken we ons terug', zegt een Hoogovens-woordvoerder.

Het Zwitsers-Italiaanse staalconcern Duferco, dat in België al een staalbedrijf in handen heeft, zou volgens de Waalse premier R. Collignon interesse hebben voor Boël, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Collignon kondigde gisteren als eerste aan dat Hoogovens zich 'onvoorwaardelijk' uit Boël zal terugtrekken.

De gesprekken over het plan van Hoogovens, dat onder meer voorzag in het schrappen van 738 van de 1338 arbeidsplaatsen en sluiting van de koudwalserij en de elektro-oven, waren een dag eerder al definitief stukgelopen.

Hoogovens verlangde van Wallonië een bijdrage van 82,5 miljoen gulden, een kwart van de geschatte saneringskosten. Maar de Waalse overheid weigerde dat vorige week, omdat zij onvoldoende garanties zag voor de werkgelegenheid in de regio, die kampt met een hoge werkloosheid. Hoogovens was niet bereid een alternatief plan van de overheid te accepteren.

Met het besluit lijkt de vrees van de vakbonden dat Hoogovens alleen geïnteresseerd is in het gezonde deel van Boël, waarheid geworden. Hoogovens nam in 1997 een belang van 50 procent in Boël over van de gelijknamige familie, en bedong de volledige controle.

Daarop splitste Hoogovens de Franse vestiging, het kroonjuweel van Boël, af van de rest. De vestiging in Frankrijk, waar circa driehonderd mensen werken, produceert meer specialistische producten zoals geverfd staal.

Toen Hoogovens in Boël stapte, waren al achthonderd van de 2100 banen geschrapt. Verouderde productietechnieken en een snel verslechterende staalmarkt, onder meer als gevolg van de Azië-crisis, brachten de vestiging La Louviëe in de problemen. Eind vorig jaar volgde uitstel van betaling, dat op 30 maart eindigt.

Niet bekend is hoeveel geld Hoogovens tot dusver heeft verloren met de Belgische deelneming. Vorige week zei bestuursvoorzitter F. van Duyne, bij de presentatie van de jaarcijfers, dat de voorziening van 174 miljoen gulden die Hoogovens heeft getroffen voor Boël ook voorziet in sluiting of afstoten.

De vakbonden zijn woedend over de terugtrekking van Hoogovens. Regionaal bestuurder Marcel Podevyn van de socialistische Centrale der Metaalindustrie stelt vast dat het concern de bij de overname gemaakte beloftes over het behoud van werkgelegenheid tot 2001 simpelweg heeft gebroken. 'De Nederlanders zijn onbetrouwbaar gebleken.'

Meer over