Hoogovens en overheid van Wallonië praten nog steeds

De Waalse regionale regering blijft in gesprek met Hoogovens over voortzetting van de noodlijdende participatie Boël in La Louvière. Volgens de woordvoerder van Waals premier Collignon zijn er afgelopen weekend nog contacten geweest....

Hoogovens wil 1,5 miljard frank (82,5 miljoen gulden) aan regionale staatssteun voor de voortzetting van Boël, dat eind vorig jaar uitstel van betaling aanvroeg. Hoogovens participeert voor de helft in Usines Gustave Boël (UGB) en is verantwoordelijk voor de leiding van het bedrijf.

De Waalse overheid eist nadrukkelijke garanties voor behoud van werkgelegenheid in de grootste UGB-vestiging in La Louvière. Hoogovens heeft een reddingsplan voorgelegd dat voorziet in het schrappen van 720 van de 1300 banen in het zwaar verouderde moederbedrijf van UGB.

Volgens de Waalse regio gaan de plannen uit van sluiting van enkele belangrijke bedrijfsonderdelen. Premier Collignon gaat daarmee niet akkoord. Hoogovens maakte vrijdag op een persconferentie bekend al een voorziening te hebben getroffen voor de sluiting van Boël, als de regio niet over de brug komt. Collignon antwoordde daarop niet te zwichten voor 'chantage'.

Ondanks die uitspraak wil de Waalse overheid toch in gesprek blijven. Volledige sluiting van Boël zou een ramp zijn voor het economisch al zwaar getroffen La Louvière. 'De bruggen zijn nog niet opgeblazen', aldus Collignons woordvoerder maandag. 'Er zijn gesprekken gaande waar ook Hoogovens aan deelneemt. Wij blijven echter bij onze vraag om meer garanties.'

De woordvoerder wijst erop dat ook de Europese Commissie nog akkoord moet gaan met eventuele staatssteun. Het is nog niet bekend hoe Europees commissaris Van Miert (concurrentiebeleid) daar tegenover staat. Eerder heeft de Belg Van Miert Waalse subsidies voor de redding van een ander staalbedrijf, Forges de Clabecq, resoluut van de hand gewezen.

Meer over