Update

Hoogleraar criminologie op non-actief 'na overschrijven managementhandboek'

De Universiteit Groningen heeft per direct de Vlaamse hoogleraar criminologie Patrick Van Calster op non-actief gesteld. De Vrije Universiteit Brussel heeft Van Calsters doctorstitel uit 2005 ingetrokken. Volgens de VUB berust Van Calsters proefschrift bij nader inzien op 'flagrant' overschrijfwerk van een veelgebruikt managementhandboek, aldus bronnen binnen de Belgische universiteit.

De Rijksuniversiteit in Groningen.Beeld anp

De Universiteit Groningen meldt dat op zijn website in een verklaring. Volgens de VUB is Groningen woensdag op de hoogte gesteld van de beslissing om Van Calsters graad in te trekken en de achtergronden van het besluit.

Vandaag meldde de Belgische krant De Morgen de fraudezaak, zonder dat de naam van de betrokken promovendus bekend was. Tot het afnemen van de graad is besloten na uitgebreid onderzoek door een fraudecommissie van de universiteit in Brussel. De aard van het plagiaat is niet openbaar gemaakt. Bronnen zeggen dat het gaat om het vertalen van een veelgebruikt managementhandboek naar de criminologie.

Van Calster studeerde filosofie in Brussel en criminologie in Gent. Zijn Brusselse proefschrift ging over de complexiteit van criminele organisaties. Sinds zijn aanstelling in 2010 in Groningen houdt hij zich vooral bezig met de politiepraktijk en de rol van informatie daarbinnen.

Tussen 2007 en 2012 was hij als hoofddocent verbonden aan de juridische faculteit in Leiden, bij het masterprogramma criminologie. De Leidse universiteit zegt dat hij in die tijd geen promovendi begeleidde en niet bij promotie-onderzoek betrokken was. Sinds zijn aanstelling in Groningen zou hij geen projecten met Leidse collega's hebben gedaan.

Volgens een woordvoerder zet het Groningse college van bestuur een integriteitsonderzoek naar Van Calster in gang, waarschijnlijk in samenspraak met de Universiteit Leiden. Daarbij gaat het mogelijk niet alleen om het Brusselse proefschrift, maar ook zijn werk nadien.

Meer over