Hoogerland mist hele voorseizoen

Vijf gebroken ribben, een gekneusde lever en afgebroken botjes in de wervelkolom. Het zijn de aanzienlijke gevolgen van een valpartij, maar wielrenner Johnny Hoogerland heeft er met enige opluchting kennis van genomen. Vooralsnog lijkt zijn carrière gered.

AMSTERDAM - Hoogerland werd zondag geschept door een automobilist tijdens een trainingsrit in de buurt van de Spaanse badplaats Benidorm. Hij belandde op de intensive care van een ziekenhuis in Villajoyosa. Aanvankelijk werd gevreesd voor een gescheurde lever. Daarvan bleek geen sprake te zijn. Ook zijn de ruggenwervels slechts beschadigd en niet gebroken.


Vader Cees Hoogerland, die zondag naar Spanje vloog, denkt dat zijn zoon de intensive care vandaag mag verlaten. 'Daarna moet hij nog wel vijf of zes dagen in het ziekenhuis blijven', zei hij maandag tegen Omroep Zeeland. Pas in de zomer is zijn comeback als wielrenner te verwachten. 'Johnny baalt ervan dat er een streep door zijn voorseizoen gaat. Aan de andere kant beseft hij ook te boffen met deze afloop.'


De wielrenner van Vacansoleil werd zondag aangereden in een afdaling. 'Hij reed niet harder dan een kilometer of vijftig', zegt ploegmanager Daan Luijckx. Een tegemoetkomende automobilist zag hem bij het afslaan over het hoofd. Hoogerlands vriendin, die op een bromfiets volgde, verklaarde op de radio dat ze hem vervolgens door de lucht zag vliegen.


Anderhalve week geleden reed Hoogerland in de GP La Marseillaise zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Daarbij kwam hij ook ten val. Vlak voor de finish kon Hoogerland een onderuit geschoven politiemotor niet ontwijken. Toen bleef de schade beperkt.


Veel ernstiger was de valpartij in de Tour de France van 2011. Door een ongelukkige manoeuvre van een automobilist van de Franse televisie belandde Hoogerland in prikkeldraad langs de weg. Het was een ongeluk dat niet alleen in littekens zijn sporen achterliet. De herinnering bleef hem achtervolgen en zou ook debet zijn geweest aan teleurstellende resultaten in 2012.


Hoogerland, die in mei 30 wordt, had gehoopt komend seizoen terug te keren op het niveau van 2009, toen hij een opzienbarend debuut maakte bij de profs. Zijn geduld wordt nog een paar maanden op de proef gesteld.


Meer over