Hoog inkomen: slecht nieuws voor ouderen

Goed nieuws deze week voor de ouderen van Nederland: 65-plus is over drie jaar gemiddeld rijker dan 65-min. Ze hebben een goed aanvullend pensioen bij elkaar gespaard en zijn vermogend geworden door de sterk gestegen huizenprijzen....

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

De reactie van de ouderen? Vooral veel boosheid. De gepensioneerden voelen zich allesbehalve rijk. Zij hebben de AOW betaald van hun ouders, en vinden dat de jongeren van nu daar dan ook niet over moeten zeuren.

Ouderen hebben goede redenen om hun grieven te spuien. Niet alle gepensioneerden profiteren namelijk van het gestegen inkomen. De groep 65-plussers met een (relatief) laag inkomen neemt de komende decennia zelfs toe.

Ouderen hebben echter nog een reden. Het goede nieuws van het ministerie van Sociale Zaken komt ongelegen.

De fiscalisering van de AOW (extra belastingheffing voor rijke 65-plussers) is een van de grote onderwerpen in de formatie van een nieuw kabinet. CDA-leider Balkenende is mordicus tegen; PvdA-leider Bos en Rouvoet van de ChristenUnie houden echter een hartstochtelijk pleidooi voor een eerlijker verdeling van de vergrijzingskosten tussen jong en oud.

De bevindingen van het ministerie komen voor Bos en Rouvoet op een gunstig moment: de ouderen zijn blijkbaar rijk genoeg en kunnen best een steentje bijdragen. Het CDA ziet in het rapport juist aanleiding om dat niet te doen: de ideale inkomensverdeling is bereikt, gemiddeld hoeft geen enkele generatie tijdens zijn leven nog stappen terug te doen. ‘Nu gaat het een keer goed’, verzuchtte minister De Geus (CDA) van Sociale Zaken.

Meer over