Hoofdverdachte moord oppositieleider Nemtsov wil tegen IS vechten

De hoofdverdachte van de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov heeft president Poetin gevraagd hem toestemming te geven om in Syrië tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vechten. Dat heeft het Russische radiostation Govorit Moskva vrijdag gemeld.

DZaoer Dadajev, hoofdverdachte van de moord op de oppositieleider Boris Nemtsov. Beeld reuters
DZaoer Dadajev, hoofdverdachte van de moord op de oppositieleider Boris Nemtsov.Beeld reuters

De Tsjetsjeen Zaoer Dadajev werd in maart opgepakt, kort nadat Nemtsov op een steenworp van het Kremlin was doodgeschoten. Hij was in die tijd bezig met het opstellen van een rapport over Russische militairen die in het oosten van Oekraïne zijn gesneuveld, terwijl ze aan de kant van de pro-Russische rebellen streden.

In een brief aan president Poetin schrijft Dadajev volgens het radiostation dat hij graag bereid is tegen IS te vechten om op die manier zijn 'patriottisme' en zijn 'onschuld' te bewijzen. Volgens zijn advocaat heeft Dadajev zich laten inspireren door een toespraak waarin de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov zich bereid verklaarde strijders naar Syrië te sturen voor het offensief tegen IS.

Dadajev wordt in maart van dit jaar naar het gerechtshof in Moskou begeleid. Beeld reuters
Dadajev wordt in maart van dit jaar naar het gerechtshof in Moskou begeleid.Beeld reuters

Bombardementen

Rusland is eind vorige maand begonnen met bombardementen op de terreurgroep en andere rebellengroeperingen die tegen het bewind van de Syrische president Assad strijden. Dadajev maakte volgens de Russische krant Kommersant op het moment van de moord nog steeds deel uit van het 'Sever'-bataljon, een Tsjetsjeense eenheid die beschouwd wordt als de presidentiële garde van Kadyrov. Desondanks heeft de rechter onlangs een verzoek van de advocaten van de familie-Nemtsov verworpen om de Tsjetsjeense president te verhoren.

Naast Dadajev zitten nog vier Tsjetsjenen vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Nemtsov. Dadajev legde kort na zijn arrestatie een bekentenis af, maar die heeft hij later ingetrokken. Volgens zijn advocaat zou hij zijn gemarteld.

Meer over