Hoofdverdachte Kosovo-oorlog hoort zijn straf

De vroegere Servische politiegeneraal Vlastimir Djordjevic (65) hoort vanmiddag welke straf hij in hoger beroep krijgt van het Joegoslavië-Tribunaal. Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot 27 jaar ce, wegens zijn rol bij massale moorden op en deportaties van etnische Albanezen. Dat is de zwaarste straf die het VN-hof ooit heeft opgelegd wegens oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog in 1999.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Volgens menig waarnemer is het dan ook vooral de Servische politie die slachtoffers heeft gemaakt onder burgers tijdens die oorlog, meer nog dan het Joegoslavische leger en de tegenstander, het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK) van de etnische Albanezen. Dat streefde naar afscheiding van Servië.

Moord op honderden burgers
Djordjevic was als onderminister van Binnenlandse Zaken in Belgrado medeverantwoordelijk voor de politie. In eerste aanleg werd hij veroordeeld voor de deportatie van 800.000 Kosovo-Albanezen en de moord op honderden burgers. Nederland greep toen met andere NAVO-landen met luchtaanvallen in om de Servische politie te verdrijven.

De aanklagers eisten in hoger beroep levenslang. De verdediging vroeg om vrijspraak of een lagere straf omdat de rol van Djordjevic zou zijn overdreven.

Meer over