Hoofdverdachte GKB-affaire koopt schuld af

Een van de drie hoofdverdachten in de geruchtmakende Groningse Krediet Bank-affaire blijkt eerder deze maand zijn schuld te hebben afgekocht....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Wethouder T. Bruinsma van de gemeente Groningen heeft bevestigd dat G. Meppelink zijn schuld van 6,5 miljoen gulden voor een bedrag van 2,5 miljoen heeft afgekocht. Of het gaat om een finale kwijting, wordt nog onderzocht.

Het onderzoek wordt bemoeilijkt door het plotselinge overlijden van een van de ambtenaren met wie Meppelink de overeenkomst heeft bereikt. Voor het Openbaar Ministerie in Groningen maakt het weinig uit. 'Fraude is fraude, ook al wordt het bedrag geheel of gedeeltelijk terugbetaald', zegt een woordvoerder.

Meppelink is de zwager van ex-staatssecretaris van Economische Zaken A. Evenhuis (VVD). Beiden staan, samen met oud GKB-directeur B. Ketelaar, terecht op verdenking van oplichting, belastingfraude en valsheid in geschrifte. In de dagvaarding wordt de lening van 6,5 miljoen gulden die Meppelink van de Groningse Krediet Bank (GKB) ontving voor zijn bedrijf Vadeck Investments bv, expliciet genoemd.

De GKB verstrekte begin jaren negentig voor meer dan honderd miljoen gulden aan dubieuze leningen en hypotheken. De gemeente Groningen bleef uiteindelijk met een strop van bijna 60 miljoen gulden zitten.

De raadslieden van de drie hoofdverdachten hebben bezwaarschriften ingediend tegen de dagvaarding. Zij proberen daarmee een openbare behandeling van de zaak voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Groningen te voorkomen.

Meer over