Hoofdprijzen voor Van der Vleuten, Lansink en Bril

Het was een uitstekend weekeinde voor de Nederlandse ruiters. Jos Lansink won in de Mexicaanse stad Monterrey met Bollvorm's Aldatus een wedstrijd voor de wereldbeker in de Middenamerikaanse zone, met Jan Tops (Top Gun la Silla) op de tweede plaats....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Ook het hoofdnummer van Indoor Friesland leverde een Nederlandse winnaar op. Roelof Bril bleef in Leewarden voor 5500 toeschouwers in de barrage om de Grote Nuon Prijs met het paard Royal Star de Belg Philippe Lejeune met Valesca Forever voor (38,17 tegen 38,39 seconden).

Eric van der Vleuten heeft zijn eerste auto als springruiter binnen. De 32-jarige Brabander won zaterdagmiddag in Helsinki voor de eerste keer in zijn loopbaan een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker met als traditionele beloning een paar autosleuteltjes van een bovenmodale personenwagen.

De Britse Diana Lampard werd in Helsinki tweede met Abbervail Dream voor de Zweed Peter Eriksson met Flyinge Electro. Wereldkampioen Franke Sloothaak, één van de weinige toppers op het concours (met landgenoot en Olympisch kampioen Ludger Beerbaum), bleef steken op de achtste plaats. Henk van de Pol eindigde met Juriquilla als elfde.

In het verleden waren ook andere Nederlandse ruiters succesvol in Helsinki. Zo wonnen ook Wout-Jan van der Schans en Jos Lansink daar wedstrijden voor de wereldbeker.

Van der Vleuten had tot nu toe een vierde plaats in 1993 in Amsterdam als beste prestatie in een wereldbekerwedstrijd achter zijn naam staan. Dit indoorseizoen kwam de ruiter uit Mierlo in de openingswedstrijd al dicht in de buurt van die verrichting: in Aarhus werd hij vijfde, net als nu in de Finse hoofdstad met zijn negenjarige merrie Vink Especiale.

Met een totaal van 33 punten heeft Van der Vleuten na drie wedstrijden (Aarhus, Oslo en Helsinki) de leiding in het klassement. Hij heeft één punt meer dan Diana Lampard. Hierdoor is de Brabander al bijna zeker van een plaats in de finale, begin april in Göteborg.

Bondscoach Hans Horn verklaarde in augustus tijdens het CHIO van Rotterdam nog dat hij de combinatie graag wilde opnemen in de nationale equipe voor de Europese titelstrijd van september in Sankt Gallen. Na enige bedenktijd bedankte Van der Vleuten echter vriendelijk omdat hij de opgave voor Vink Especiale nog wat te zwaar vond. Hij verklaarde het paard liever nog wat te sparen.

Dat Van der Vleuten ontegenzeggelijk over talent beschikt, bewees hij in de barrage voor 5000 toeschouwers in de Jaarbeurs van Helsinki, waarvoor zich elf van de 35 combinaties hadden geplaatst. De Amerikaanse Katie Monahan-Prudent leek met Belladonna op de overwinning af te stevenen. Zij ging supersnel door de ring (37,56) maar moest de haast met een springfout bekopen waardoor ze niet verder kwam dan de zevende plaats.

Lampard was de eerste die èn foutloos rondkwam èn onder de veertig seconden dook (39,12). Het laatste woord was aan Van der Vleuten. Hij slaagde er met Vink Especiale niet alleen in alle hindernissen intact te laten, maar ook nog bijna een seconde van de tijd van Lampard af te knabbelen (38,14).

De vierde kwalificatiewedstrijd van het Westeuropese circuit is 5 november tijdens Jumping Amsterdam, een week later is Millstreet in Ierland aan de beurt.

Meer over