NieuwsOpenbaar Ministerie

Hoofdofficier stapt op na onderzoek naar slechte werksfeer bij parket Zeeland-West-Brabant

De hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant stapt op. Aanleiding zijn de resultaten van een cultuuronderzoek naar de slechte werksfeer. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

Hoofdofficier Charles van der Voort (rechts). Beeld ANP
Hoofdofficier Charles van der Voort (rechts).Beeld ANP

Signalen over de slechte werksfeer en gebrek aan transparantie waren afgelopen zomer aanleiding om externe onderzoekers te vragen de cultuur binnen het parket onder de loep te nemen. De resultaten bevestigden onlangs het al eerder geschetste beeld, aldus het OM. Meer informatie wil justitie niet kwijt.

Vrijwillig vertrek

Volgens een woordvoerder is het vertrek van hoofdofficier Charles van der Voort (59) vrijwillig. Hij zou vertrekken ‘om ruimte te bieden‘, zodat het parket een nieuwe start kan maken. Ook de plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering zullen voor het einde van het jaar terugtreden.

Binnenkort wordt bekendgemaakt wie Van der Voort tijdelijk vervangt. Ook wordt er per direct een kwartiermaker aangesteld om de organisatiecultuur te verbeteren.

Het rommelt al langer binnen de top van het OM. Afgelopen voorjaar berichtte NRC dat de verhoudingen binnen de justitietop ernstig verstoord waren geraakt naar aanleiding van een liefdesrelatie tussen twee andere hoofdofficieren: Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Anonieme bronnen binnen het OM beweerden tegenover NRC dat de Rotterdamse hoofdofficier zijn relatie met Bloos, de hoofdofficier van het Functioneel Parket, lange tijd zou hebben verzwegen. Dat zou tot een vertrouwensbreuk en verziekte werkrelaties hebben geleid. Ze klaagden onder meer over misbruik van dienstreizen. Ook zou het tweetal zich door dienstauto's hebben laten afzetten bij hotels. Kort daarna bleek bovendien dat het OM jarenlang opdrachten had verstrekt aan het bedrijf van de zus en zwager van OM-topman Van Nimwegen. De twee hoofdofficieren zijn op ‘buitengewoon verlof’ gestuurd.

Onderzoek naar mogelijke misstanden

Naar aanleiding van de affaire-Van Nimwegen doet de voormalig procureur-generaal van de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, onafhankelijk onderzoek naar mogelijke misstanden binnen het OM. De verwachting is dat dit rapport nog voor het einde van het jaar wordt afgerond.

Daarnaast heeft Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal, deze zomer een rondgang gemaakt langs de verschillende parketten om met het personeel te praten, zegt een woordvoerder. ‘Er kwamen al langer signalen vanuit het parket Zeeland-West-Brabant over een slechte werksfeer. Het gesprek met de medewerkers resulteerde in het instellen van een extern onderzoek naar de cultuur binnen dit parket.’

Van der Voort werd in 2015 hoofdofficier van Zeeland-West-Brabant, nadat hij al een jaar waarnemend hoofdofficier was. Bij zijn aantreden waarschuwde hij dat ‘het water bij het OM hoog aan de lippen staat’ na bezuinigingen. Brabant gaat gebukt onder de grote overlast die drugscriminaliteit veroorzaakt. In 2015 bleek bovendien dat een van de Bredase officieren, Lucas van Delft, een doodsbedreiging aan zijn eigen adres had verzonnen. Later bleek dat deze aanklager gebukt ging onder hoge werkdruk. Als straf werd hij twee jaar lang niet ingezet als aanklager, zijn salaris werd gekort en hij werd overgeplaatst.

Meer over