Hoofdkantoor Fiat-Chrysler mogelijk in Nederland

De Italiaanse autofabrikant Fiat denkt erover na de beoogde fusie met het Amerikaanse Chrysler de statutaire zetel in Nederland te vestigen. Bestuursvoorzitter Sergio Marchionne van Fiat heeft woensdag die mogelijkheid geopperd.

AMSTERDAM - De verzelfstandigde truck- en landbouwmachinefabrikant Fiat Industrial, onder meer bekend van het merk Iveco, zal binnenkort al een houdstermaatschappij in Nederland vestigen. Marchionne denkt dat de personenautofabrikant Fiat-Chrysler zou kunnen volgen als de volledige fusie tussen de merken een feit is.


De reden is volgens Marchionne niet in de eerste plaats fiscaal, maar juridisch en financieel. De Nederlandse regels voor ondernemingsbestuur geven de vakbonden minder macht. Op dit moment is Fiat in diverse rechtszaken verwikkeld met de vaak radicale Italiaanse vakverenigingen.


Ook biedt de Nederlandse vennootschapsstructuur meer mogelijkheden om de bestuursinvloed van 'outside- aandeelhouders' te beperken. Met name de familie Agnelli, een van de grote aandeelhouders van het concern, zou daarom de feitelijke zeggenschap over het concern buiten Italië willen onderbrengen.


DE problematische situatie van de Italiaanse overheid en banken speelt eveneens een rol om de nieuwe houdstermaatschappij in een ander land te vestigen. Bedrijven zijn bij Italiaanse banken duurder uit als zij geld willen lenen. Marchionne wil dat Fiat-Chrysler daardoor niet in een ongunstiger situatie komt dan de bijvoorbeeld de Duitse concurrenten.


Fiat-Chrysler zal, zoals het er nu uitziet, daarom ook in de toekomst de belangrijkste beursnotering krijgen op Wall Street in New York in plaats van Milaan. Omdat de beursregels in Nederland en de VS overeenkomen, zou het ook een reden zijn het hoofdkantoor in Nederland onder te brengen.


Overigens is die fusie nog niet rond. VEBA, een zorgfonds van de vakbond United Auto Workers, heeft nog altijd 41,5 procent van de aandelen Chrysler in handen. De prijs die Fiat biedt, is volgens VEBA te laag. Fiat weigert echter meer te betalen. Op dit moment ligt de zaak bij een rechtbank in Delaware.


Italiaanse kranten reageerden gisteren verontwaardigd op de consequenties voor de Italiaanse fiscus en mogelijk zelfs de werkgelegenheid als een toekomstig hoofdkantoor in Nederland wordt gevestigd.

undefined

Meer over