Hoofd Iraakse regeringsraad gedood bij bomaanslag

De leider van de Iraakse regeringsraad, Abdul Zahra Othman Mohammad, is maandag omgekomen bij een aanslag met een autobom. Volgens het Amerikaanse leger ging het om een zelfmoordaanslag. In totaal zijn tien Irakezen gedood en zes gewond geraakt....

ANP

Mohammad, ook bekend als Izzedin Salim, bevond zich bij de ingang van het hoofdkwartier van de coalitietroepen in Bagdad, toen het explosief ontplofte. Dit heeft de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Hamed al-Bayati gemeld.

Auto's staan in brand en er hangt een dikke rookwolk boven de plek. Amerikaanse troepen hebben het gebied afgesloten.

De auto van Salim stond, samen met andere voertuigen, in de rij te wachten voor een controlepost bij de Green Zone, het gebied waarin het hoofdkwartier van de coalitietroepen ligt. Salim was lid van de sjiitische partij Dawa. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, zei dat het nog te vroeg is om de daders aan te kunnen wijzen. De moord op Salim zal volgens hem de politieke ontwikkelingen in Irak niet in de wielen fietsen.

Volgens de Britse omroep BBC was Salim een schrijver, filosoof en politiek activist. Hij is het tweede lid van de regeringsraad dat sinds de oprichting vorig jaar juli is vermoord. Eerder is een van de drie vrouwen, Aquila al-Hasimi, omgebracht.

De Britse minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken veroordeelde de moord op Salim. De daders zijn 'vijanden van het Iraakse volk', aldus de bewindsman. De Jordaanse regering sprak in een reactie van een 'politieke moord'. Een regeringswoordvoerster zei dat dat soort aanslagen 'niet mogen worden gebruikt om je mening duidelijk te maken'. In Jordanië is het Wereld Economisch Forum bijeen, onder meer om te praten over de machtsoverdracht in Irak.

Meer over