nieuws

Hongkongse marathon mag niet in protest uitmonden: tal van repressieve maatregelen

De 18.500 deelnemers aan de marathon in Hongkong zondag mogen geen politieke slogans op hun kleding dragen. Ook waarschuwen de organisatoren van te voren dat de politie optreedt tegen hardlopers die ‘politieke stunts’ uithalen tijdens het sportevenement.

Een deelnemer aan de marathon in Hongkong in 2015. Hij draagt een gele paraplu mee, het symbool van de pro-democratische protestbeweging een jaar eerder.  Beeld REUTERS
Een deelnemer aan de marathon in Hongkong in 2015. Hij draagt een gele paraplu mee, het symbool van de pro-democratische protestbeweging een jaar eerder.Beeld REUTERS

Dat melden plaatselijke media in Hongkong. De marathon is het eerste grote publieksevenement sinds de invoering van de draconische Nationale Veiligheidswet in juni 2020. Met een beroep op de corona-maatregelen zijn allerlei grote bijeenkomsten, zoals de jaarlijkse herdenking van het neerslaan van de democratiseringsbeweging op het Chinese vasteland in 1989, verboden.

In augustus werd bekend dat de in 2020 wegens corona afgelaste marathon dit jaar in afgeslankte vorm mocht doorgaan, maar de Hongkongse autoriteiten zijn blijkbaar zo zenuwachtig voor anti-regeringsprotesten dat ze de organisatoren van de marathon onder druk zetten. Eerder deze week zei William Ko, voorzitter van het organiserend comité, dat deelnemers zelf moesten weten of ze een politieke overtuiging willen uitdragen. ‘We kunnen niet zeggen of bepaalde slogans op hun kleding verboden zijn, omdat we eventuele slogans nog niet hebben gezien,’ aldus Ko maandag in de Hongkongse krant South China Morning Post.

Donderdag waarschuwde hij echter dat alle atleten zich aan de wet moeten houden. Deelnemers met ‘afwijkende’ kleding en rugzakken worden gefouilleerd – wie een politieke boodschap meedraagt wordt gediskwalificeerd.

Dinsdag kwam een plaatselijke kledingfabrikant met een warm hart voor de Hongkongse democratiseringsbeweging op de proppen met 3000 gratis buttons voor hardlopers, die op twee manieren kunnen worden gelezen: er staat Hongkong, maar gekanteld betekent het karakter ‘ga yau’, een Cantonese aanmoediging die zoveel betekent als ‘hup hup’.

Onder de door Beijing opgelegde veiligheidswet zijn zelfs slogans zoals ‘Hongkong ga yau’ aanleiding geworden voor arrestatie, laat staan het dragen van een zwart shirt met de tekst ‘Bevrijd Hongkong – de Revolutie van onze tijd’ dat talloze jongeren tijdens de grote straatdemonstraties van 2019 droegen, of een gele paraplu, het symbool van de pro-democratische protestbeweging in 2014.

Meer over