Hongerstaking Franse kunstenaars om Bosnië

Vier vooraanstaande Franse kunstenaars zijn vrijdag in Parijs in hongerstaking gegaan, om de 'Verklaring van Avignon' kracht bij te zetten....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

Tijdens het festival van Avignon staken de belangrijkste aanwezige theatermakers de koppen bij elkaar en voerden felle discussies over de vraag hoe er aan de buitenwereld een signaal gegeven kon worden waaruit hun grote zorg over de toestand in Bosnië sprak. Vooral de regisseur Ariane Mnouchkine, van het beroemde Parijse Théâtre du Soleil, drong erop aan niet de zoveelste gratuite protestbrief te doen uitgaan, maar duidelijk te maken dat het de kunstenaars ernst is. Mnouchkine is nu een van de vier die de Verklaring van Avignon door middel van een hongerstaking, die vrijdagmiddag om drie uur is ingegaan, kracht bijzetten. De andere drie zijn Maguy Marin, Olivier Py en François Tanguy. Het zenuwcentrum van de hele actie is het theater van Mnouchkine's gezelschap, de Cartoucherie in Parijs.

In de verklaring roepen de opstellers en ondertekenaars op tot een 'grote beweging onder de burgers om de druk op onze regeringen te vergroten, zodat ze eindelijk eens de daad bij het woord voegen' inzake Bosnië. 'Wij, theatermakers, aanwezig op een festival dat ook het vrije woord betreft en de uitoefening van het burgerschap leggen ons niet neer bij de desertie van de democratieën oog in oog met het kwaad', aldus de verklaring.

'In werkelijkheid is er geen sprake van politieke onmacht, en al evenmin van militaire of morele onmacht, maar van foute beslissingen die nu hersteld moeten worden om deze misdaad te stoppen', vervolgt de tekst. Het aftreden van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Ghali, wordt geëist, omdat hij niet optrad tegen de hypocrisie van regeringen die een principieel standpunt uit de weg gaan. Het Internationale Hooggerechtshof in Den Haag wordt verzocht actie te ondernemen tegen de verantwoordelijken voor de ethnische zuiveringen in Srebrenica.

Inmiddels hebben honderden vooraanstaande kunstenaars en filosofen de Verklaring van Avignon ondertekend. Onder hen zijn zulke uiteenlopende figuren als Maurice Bejart, Jane Birkin, Pierre Bourdieu, Breyten Breytenbach, Peter Brook, Patrice Chereau, Hélène Cixous, Merce Cunningham, Catherine Deneuve, Jacques Derrida, Jan Fabre, Jean-Luc Godard, Nadine Gordimer, Jürgen Habermas, Maurizio Kagel, Frie Leysen, Javier Marias, Marcello Mastroianni, Salman Rushdie en Robert Wilson.

Meer over