Hongerstaken sloopt, maar helpt uitstekend

De hongerstaking van de vier Irakezen in Waddinxveen duurt inmiddels 75 dagen. Daarmee zijn ze in een kritieke fase beland - zodra de lever nauwelijks meer suikers en vetten verbrandt, kunnen ze in coma raken en sterven....

12 maart 1991: Elf Kosovaarse Albanezen in Gorinchem gaan in hongerstaking. Ze willen de status van politiek vluchteling. Na 22 dagen krijgen ze de toezegging dat er opnieuw naar hun situatie en die in Kosovo zal worden gekeken. Nieuwe feiten over de toestand in de Servische provincie komen boven tafel. De Albanezen krijgen een verblijfsvergunning.

24 december 1991: Honderd Vietnamezen, van wie sommigen in een kritieke toestand, beëindigen een hongeractie. Ze komen uit Tsjechoslowakije waar ze als gastarbeider werkten en protesteren in Nederland tegen een dreigende uitzetting. Een delegatie gaat na aandringen van de rechter en advocaten naar Tsjechoslowakije om de situatie opnieuw in te schatten. Uiteindelijk mogen alle honderd Vietnamezen in Nederland blijven.

9 januari 1995: Vijf Turks-Koerdische asielzoekers besluiten hun hongeractie van enkele weken op te geven na tussenkomst van staatssecretaris Schmitz. Zij belooft de uitzetting van de Koerden op te schorten in afwachting van een beoordeling over de veiligheidssituatie in het zuid-oosten van Turkije.

17 maart 1996: Een Iraanse asielzoekster in Slagharen gaat in hongerstaking en naait haar mond dicht. Ze wil een A-status en denkt die nodig te hebben om een geslachtsverandering te kunnen ondergaan. Door de ernstige afkeuring van transseksualitiet in Iran en de sterke medische noodzaak besluit de IND een operatie toe te staan zonder dat de asielzoekster een verblijfsvergunning heeft.

10 juni 1996: Makarem Aklagi uit Iran stopt na 54 dagen met zijn hongeractie. Het is de langste hongeractie tot dat moment. Hij krijgt de belofte dat er opnieuw naar zijn dossier wordt gekeken. Later wordt alsnog besloten dat de asielzoeker in Nederland mag blijven.

29 april 1997: Na een reeks van hongerstakingen door Iraanse asielzoekers in Den Haag en Nijmegen en een zelfmoordactie van een afgewezen Iraniër in Nieuwegein, besluit staatssecretaris Schmitz de uitzetting van ruim duizend Iraanse asielzoekers op te schorten. Uitzetting naar dat land is nu voor individuele gevallen mogelijk.

13 augustus 1997: In tropische temperaturen krijgt de Iraanse asielzoeker M. Masseri na 31 dagen niet gegeten en acht dagen niet gedronken te hebben, van de rechter te horen dat zijn uitzetting terecht is. Later, als hij op sterven na dood is, wordt de beslissing teruggedraaid. Masseri, zijn vrouw en twee dochters krijgen toch een status.

30 november 1998: Een groep van 132 witte illegalen uit voornamelijk Marokko en Turkije gaat in hongerstaking in de Haagse Agneskerk. De actie duurt negentien dagen. Zij protesteren daarmee tegen hun uitzetting. Onmiddellijk na de hongerstaking krijgen dertien van de 132 een verblijfsvergunning. De overigen duiken tot en met 4 juli 1999 onder in een aantal kerken. Na versoepeling van de immigratieregels krijgen nog eens 82 witte illegalen toestemming om in Nederland te blijven.

15 november 1999: Een groep van 47 Kosovaren gaat in hongerstaking in verband met een dreigende terugkeer naar het opvangcentrum in Raamsdonksveer, een voormalige kazerne. De groep was afkomstig uit het tentenkamp in Ermelo. Na de actie die een week duurt, krijgt de groep tijdelijke woningen in Den Haag toegewezen.

Meer over