Hongersnood Somalië volgens VN voorbij

De hongersnood in Somalië is officieel voorbij, zo hebben de Verenigde Naties vrijdag verklaard. Zes maanden nadat de hongersnood uitbrak is de ergste nood gelenigd, mede door grootschalige voedselhulp en een goede oogst.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Toch blijft de situatie in het land ernstig, zo heeft de VN-coördinator humanitaire zaken voor Somalië gezegd. Bijna eenderde van de bevolking, circa 2,3 miljoen mensen, hebben nog altijd noodhulp nodig. Voor circa 250 duizend Somali's in het zuiden van het land dreigt de hongerdood, zo zei het Internationale Rode Kruis vorige week.

De Verenigde Naties verklaarden in juli vorig jaar dat hongersnood heerste in twee delen van Zuid-Somalië en voegde daar in september nog vier regio's aan toe. Somalië kampte met de ergste droogte in 60 jaar.'De vooruitgang is fragiel en zal zonder hulpverlening weer teniet worden gedaan', zei Mark Bowden, VN-coördinator voor Somalië tegen de BBC. Alleen al in Zuid-Somalië verkeren 1,7 miljoen mensen in acute nood. 'Miljoenen mensen hebben nog altijd voedsel, schoon water, onderdak en andere hulp nodig om te overleven. De situatie zal in mei waarschijnlijk verslechteren.'

Sterftecijfers

De VN zeggen dat de laatste oogst in Somalië dubbel zo groot is als het gemiddelde van de afgelopen 17 jaar. Toch zijn de sterftecijfers in Zuid-Somalië nog altijd een van de de hoogste ter wereld. Tienduizenden mensen zijn overleden, van wie de helft kinderen.

In de hoofdstad Mogadishu is de situatie iets verbeterd door voedselhulp aan circa 180 duizend Somali's die in vluchtelingenkampen verblijven. De hulpverlening in Midden- en Zuid-Somalië wordt ernstig bemoeilijkt door gevechten tussen de islamitische milities van Al Shabaab en militairen van het Somalische, Ethiopische en Keniaanse leger.

Vorige week verbood Al Shabaab het Internationale Rode Kruis om nog langer voedsel te distribueren omdat het bedorven voedsel zou willen uitdelen. Het Rode Kruis had zelf al de voedseldistributie aan 1,1 miljoen mensen opgeschort omdat vrachtwagens met voedsel waren tegengehouden door milities. Volgens de organisatie is 6 procent van hun voedsel teruggetrokken vanwege slechte kwaliteit of vernietigd door Al Shabaab.

Eind vorig jaar verboden de islamitische militanten zestien westerse hulporganisaties, waaronder Unicef en de Wereld Gezondheids Organisatie.

'De crisis is nog niet voorbij', zei Jose Graziano da Silva, directeur-generaal van de VN Voedsel en Landbouw Organisatie.

undefined

Meer over