Honger maakt rauwe bonen zoet

Marie Louise Schipper

Al staat de wereld in brand, ook in zware tijden moeten we eten. Sla de Bijbel er maar op na. Was het niet Jakob die zelfs zijn broer Esau verlinkte door middel van een bord rode linzensoep? In mijn voorraadkast staan de gedroogde blonde linzen gebroederlijk naast de groene en rode. In de diepvries liggen zakjes kikkererwten die keurig 24 uur zijn geweekt. Ooit zal ik er hoemoes van maken. Honger zal de rauwe bonen zoet maken.


Tot die tijd behelp ik mezelf met blikjeswaren onder het motto: haastige spoed moet. Te vaak heb ik me in recepten vergist en ontdekte, als het al te laat was, dat de inweektijd ruimschoots afweek van de bereidingstijd. Het leven kan met behulp van bouillonblokjes, bliktomaten, geroosterde groenten en een blik uitgelekte linzen heel simpel zijn. Staafmixer erop en klaar is de ongebonden soep met gebonden mondgevoel.


Recepten waarbij je ingrediënten flink moet wassen of nakijken op ongerechtigheden als steentjes, die schuif ik ook liever terzijde. Maar voor Du Puylinzen maak ik een uitzondering. Dit zijn kleine, donkergroene linzen van Franse origine. Sinds 1996 hebben deze het A.O.C.-predicaat (Appellation d'Origine Contrôlée), net als de wijn. Aan voedingsmiddelen met dit label zijn strenge productievoorwaarden verbonden.


Deze linzen vallen tijdens het koken niet uit elkaar en zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of delicatesssenzaken. Ze passen in vrijwel ieder afslankdieet: rijk aan eiwit, ijzer en vezels.


Was de linzen zorgvuldig en week ze twee uur voor gebruik. Kook ze vervolgens 20 minuten in het weekwater. Verdeel de gekookte linzen over twee schalen en laat afkoelen. Snijd het uitje, de paprika en het pepertje fijn en bak die in een scheut olijfolie aan. Voeg de knoflook toe. Doe er vervolgens een portie linzen bij, en zorg ervoor dat het een stevig geheel wordt. Voeg tomatenpuree en korianderpoeder toe en roer goed door. Pureer de andere helft van de linzen met een staafmixer tot een gladde massa en voeg bij de rest. Maak er een stevig mengsel van. Doe de verkruimelde feta erbij. Laat afkoelen en maak er daarna met behulp van een dessertlepel golfballetjes van die u door de bloem wentelt.


Bak de balletjes in een scheut olijfolie bruin en garneer met verse koriander. Lekker met tomatencoulis als dip.


Meer over