Hongarije is een kleptocratie en glijdt af richting autocratie

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 2 maart 2018.

Demonstratie tegen de regering van premier Viktor Orbán in december 2017. Beeld afp
Demonstratie tegen de regering van premier Viktor Orbán in december 2017.Beeld afp

Brief van de dag: Hongarije is een kleptocratie

Het verdedigen van het regime in mijn moederland lijkt in trek op de opiniepagina's van deze krant. De bijdrage hieraan van een 'gerenommeerd socioloog' (Opinie, 24 februari) is een mooi voorbeeld van een eenzijdig verhaal met selectief gebruik van feiten en voorbeelden.

De sentimenten waar Furedi het over heeft, worden aangewakkerd door demagogische mediacampagnes van de regering (Laten we Brussel stoppen!, Laten we Soros stoppen!). Hongaren zouden er een hekel aan hebben toegesproken te worden vanuit Brussel. Steun voor het EU-lidmaatschap blijft echter torenhoog; Hongaren weten donders goed dat Hongarije er nog veel slechter voor zou staan zonder de EU. De heersende Holocaustvermoeidheid geldt misschien voor figuren die geloven dat Soros Hongarije wil overnemen en gestopt moet worden, of voor kringen waarin dat gezellig klinkende 'ouderwets volksantisemitisme' gangbaar is. Dat het heerst, durf ik echter te betwijfelen. Volgens Furedi ontbreekt het aan welwillendheid om de regering te begrijpen. Er valt niet veel te begrijpen; Hongarije is een kleptocratie en glijdt af richting autocratie. Dat een gerenommeerd socioloog dit probeert goed te praten, is diep triest.

Thomas Arends, Tilburg

Spreektijd

Wat niet is meegenomen bij het vergelijken van het overschrijden van de toegestane spreektijd bij congressen (Klopt dit wel?, 27 februari) is het ingrijpen door de voorzitter. Een man gunt dikwijls een mannelijke spreker (veel) extra tijd. Spreekt vervolgens een vrouw, dan wordt haar echter zelden een verlenging toegestaan.

Mij overkwam het meer dan eens dat ik voortijdig werd gestopt om het tijdverlies - veroorzaakt door de man voor me - in te halen. Of dat er geen ruimte voor discussie werd gegeven over mijn verhaal. Ik onderging dat als een zekere mentale aanranding. Vrouwelijke collega's kwamen met soortgelijke, vernederende ervaringen. Sprak je de voorzitter erop aan, dan haalde hij niet-begrijpend zijn schouders op.

Ook hier: Time's up.

Machteld Roede, Maastricht

Minder vlees 1

Volgens Mac van Dinther moeten we minder vlees gaan eten (Volkskrant 26 januari). Terecht. Maar zijn betoog voor hardere maatregelen is te eenzijdig. Zo spreekt hij over hoeveel broeikasgassen vee wel niet uitstoot en dat we daarom minder vlees zouden moeten eten. Maar hij vergeet daarbij dat vee ook voor onze zuivelproducten zorgt. Dat is goed voor zo'n 20 procent van de broeikasgasuitstoot door vee, volgens de door Van Dinther aangehaalde FAO. Bovendien is kaas vergelijkbaar belastend voor het milieu als vlees.

Dan is er nog de trend om producten afkomstig van de andere kant van de wereld te eten, denk aan blauwe bessen uit Chili. Wat heeft grootschalige productie daarvan voor effect op het milieu? Ook hier laat onderzoek zien: een oer-Hollandse stamppot is minder belastend dan een Indiase vegetarische curry met noten. De meest simpele oplossing? Streekproducten eten.

Minder vlees, meneer Van Dinther, ik ben het met u eens. Maar kijkt u ook even naar de rest van uw bord?

Sophie Merckelbach, Utrecht

Minder vlees 2

Het zou al schelen als iedereen zijn stukje vlees voor de helft op at. Dus of delen of bewaren tot de volgende dag.

Marijke Siezen, Hoorn

Cybercriminaliteit

Het overzicht van de gestaag dalende misdaad in Nederland gaat over de klassieke misdaad (Ten Eerste, 1 maart). De niet genoemde cybercriminaliteit overstijgt wellicht de klassieke; bovendien door gebrek aan kennis en mankracht niet bij benadering in cijfers uit te drukken.

Het zou de krant toch sieren deze misdaad te benoemen als grootste en gevaarlijkste vorm van criminaliteit die ook in ons landje volop plaatsvindt, maar nog steeds geen plaats krijgt naast de gestaag dalende klassieke cijfers.

Ger Postma, Amsterdam

Koude ochtenden

Graag wil ik mijn complimenten maken aan alle krantenbezorgers die in deze bijzonder koude winterse omstandigheden de krant toch op tijd bezorgen, zelfs in de vroege morgenuren. Dank van een verwende lezer.

Riet Zaal, Rhoon

Klimaatprobleem

Ik vind het ergerlijk dat Marcel Crok in de krant van afgelopen zaterdag de rand opzoekt van wat er aan wetenschappelijke modellen bestaat. Dat er verschillende modellen zijn komt door de enorme complexiteit van het klimaatprobleem waardoor er ruimte tussen die modellen ontstaat. Crok gebruikt die ruimte om een model te verdedigen waarin het allemaal wel meevalt.

Maar aanvaarding van dat model impliceert een groot risico. Naar mijn mening zou juist het omgekeerde moeten gebeuren: omdát alle modellen een zekere mate van onvoorspelbaarheid hebben is er een kans dat het niet meevalt, zoals Crok denkt, maar juist tegenvalt.

En we kunnen toch niet het risico nemen dat we over pakweg twintig jaar elkaar beteuterd aankijken en tot de conclusie komen dat er een onomkeerbare klimaatsverandering heeft plaatsgevonden.

Ernst Oudshoorn, Zoeterwoude

Vieze vakantiehuisjes

Regelmatig breng ik een midweek door in een huisje van Roompot in Drenthe. Nooit had ik klachten over de hygiëne. Ik adviseer de Consumentenbond de volgende keer een vergelijkend onderzoek te doen tussen de vakantiehuisjes en willekeurig gekozen huizen in een naastgelegen dorp of stad.

Ik voorspel dat in laatste meer stront aan de knikker is te vinden dan in de vakantiehuisjes.

C.J. Klok, Vorden

Grenzeloos grappig

De heer Van den Bemt vindt het misschien wel grappig om mij te laten doordenken over de naam Artsen zonder Grenzen (Opinie, 27 februari). Hiermee laat hij de andere organisaties, bij wie van vergelijkbaar seksueel misbruik sprake geweest blijkt te zijn, buiten schot. Dat is niet eerlijk.

Ik blijf doneren, uit volle overtuiging. De mensen in die gebieden hebben mijn steun hard nodig, de kinderen nog veel meer. Ik prijs de inzet van de vele goedwillende medewerkers, ook nu.

Wat is gebeurd op het gebied van misbruik is fout, geen twijfel mogelijk. Of de 'artsen' ook de daders waren is maar de vraag.

Joyce Klarenbeek, Ven-Zelderheide

Bridgerubriek

Het artikel van Max Pam (Opinie, 28 februari) over de teloorgang van de denksportrubrieken in de krant zette mij aan het denken. Vooral wordt bridgend Nederland met ongeveer een half miljoen beoefenaars ernstig tekortgedaan. Het argument dat er te weinig lezers van de rubriek zijn kan makkelijk worden ondervangen door een voorbeeld te nemen aan de bridgerubriek in de Franse Le Figaro.

Hierin staat elke dag een bridgeprobleem, met de dag daarop de oplossing met een nieuwe opgaaf. Hiermee maak je de rubriek 'sexy' en nog belangrijker: de krant krijgt steeds terugkerende lezers die hun ideeën van de vorige dag willen testen.

Frank Bloemendaal, Heemstede

Meer over