NIEUWSRUSSISCH VACCIN

Hongarije gaat experimenteren met Russisch vaccin

Het Russische coronavaccin Spoetnik V wordt de komende tijd getest in Hongarije, als eerste land in Europa. Daarmee kiest het land voor een andere koers dan de EU op het gebied van coronavaccins, in een week waarin de spanningen al opliepen vanwege een veto op de EU-begroting.

Lege straten in Boedapest door de avondklok. Beeld Getty Images
Lege straten in Boedapest door de avondklok.Beeld Getty Images

In Hongarije arriveerde afgelopen donderdag een eerste lading van het Russische coronavaccin Spoetnik V. De komende weken worden er laboratoriumtesten op het vaccin uitgevoerd. Bij een positief resultaat volgen klinische testen en goedkeuring voor massaal gebruik. Hiermee is Hongarije het eerste Europese land dat bereid zou zijn Spoetnik V te gebruiken.

In Brussel doen de Hongaarse vaccinplannen de wenkbrauwen fronsen. Wetenschappelijke consensus over de werking van het Russische vaccin is nog ver te zoeken. Daarbij is Spoetnik V niet goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA). Volgens EU-regels moet de EMA eerst het vaccin goedkeuren alvorens het gebruikt kan worden in een van de lidstaten. Wel is er een clausule voor noodgevallen, waarbij een lidstaat tijdelijk ongeautoriseerde geneesmiddelen kan gebruiken. Of de Hongaarse overheid hiervan gebruik gaat maken, is nog niet duidelijk.

De Europese Commissie vraagt zich af of een lidstaat zijn burgers een ongeautoriseerd vaccin zou willen toedienen. Het introduceren van een dergelijk vaccin, waarvan onduidelijk is of het werkt, kan het vertrouwen in andere vaccins ondermijnen wanneer het niet goed blijkt te werken, vreest de Commissie.

Bovendien wijkt Hongarije hiermee af van de koers die de Europese Unie heeft uitgestippeld voor coronavaccinaties. De Europese Commissie zet in op de coronavaccins van Pfizer en Moderna, die momenteel getest worden door de EMA. De Commissie verwacht voor het einde van dit jaar de vaccins voorwaardelijk te kunnen goedkeuren en heeft al afspraken gemaakt met producenten om miljoenen vaccins in te kopen, om deze vervolgens over de EU te distribueren.

De Hongaarse overheid gaat daar niet op wachten en trekt haar eigen plan. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó kondigde eerder al aan dat Hongarije ook plannen heeft om het Russische vaccin zelf te gaan produceren om afhankelijkheid van andere landen te voorkomen. Naast de proef met Spoetnik V bestelde de Hongaarse regering 12 miljoen vaccins van Amerikaanse en Europese producenten. Ook heeft Szijjártó met zijn Chinese ambtgenoot afspraken gemaakt over het leveren van een miljoen vaccins van producenten uit China.

Premier Viktor Orbán zei vorige week tijdens een radio-interview dat mensen ‘voor zichzelf kunnen beslissen welke van de vaccins ze het meest vertrouwen’, aangezien vaccinatie vrijwillig zal zijn. Orbán presenteerde de vaccins als licht aan het einde van de coronatunnel en vroeg de Hongaren nog een paar weken vol te houden. ‘Uiteindelijk zullen we overwinnen.’

De situatie in Hongarije verslechtert al weken. Centraal-Europa is zwaar getroffen door de tweede golf, maar de Hongaarse overheid besloot veel later dan in de meeste buurlanden tot verregaande maatregelen.

Lees ook:

Het Russische vaccin Spoetnik V is omstreden. De ontwikkeling ervan leek wel een soap, van wetenschappers die zichzelf met het vaccin inspoten tot vervalste grafieken.

Het eerste coronavaccin van Pfizer is onderweg. Hoe goed beschermt het? Acht vragen over hét vaccin.

Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van vaccins meerdere jaren. Hoe kunnen we weten dat de vaccins waar de EU nu naar kijkt, op de lange termijn wel veilig is?

Hongarije zocht deze week samen met Polen de confrontatie in Brussel. Vanwege EU-plannen om subsidies te koppelen aan het naleven van de rechtsstaat, willen de twee landen de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU vetoën, waardoor ze zelf mogelijk miljarden euro’s mislopen. Wat steekt hier achter?

Meer over