Hongarije dankzij late gelijkmaker tegen IJsland dicht bij volgende ronde

IJsland heeft zaterdag in Marseille de eerste EK-zege op het eindtoernooi uit handen gegeven. De EK-debutant moest tegen Hongarije genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Hongarije heeft met het gelijkspel een grote stap richting de achtste finales gezet.

Redactie
Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthorsson en Birkir Bjarnason van IJsland. Beeld epa
Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthorsson en Birkir Bjarnason van IJsland.Beeld epa

De Hongaarse gelijkmaker viel in de 88e minuut en kwam op naam van de IJslandse verdediger Birkir Már Saevarsson, die een voorzet van invaller Nemanja Nikolic in eigen doel werkte.

IJsland had de tweede remise in groep F, na de verdienstelijke 1-1 tegen Portugal, aan zichzelf te wijten. De ploeg van de bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson verzuimde de voorsprong in de tweede helft uit te bouwen. Gylfi Sigurdsson benutte in de 39e minuut een makkelijk gegeven strafschop.

Het slotoffensief van Hongarije leverde zowaar de fortuinlijke gelijkmaker op, waardoor de ploeg van bondscoach Bernd Storck er nu in de poule met vier punten prima voorstaat.

IJsland, dat onder meer Nederland uitschakelde in de EK-kwalificatie, kreeg van het behoudende Hongarije alle gelegenheid om zich in aanvallend opzicht meer te onderscheiden dan tegen Portugal. Uitgespeelde kansen konden de IJslanders echter nauwelijks afdwingen in het aanhoudende overwicht. Jóhann Berg Gudmundsson (ex-AZ) was na ruim een half uur het dichtste bij een treffer. Doelman Gabor Király kon met zijn been het openingsdoelpunt voorkomen.

Gelukkige strafschop

IJsland kwam voor de rust alsnog op voorsprong, met dank aan arbiter Sergei Karasev. De Rus zag een strafschop in een onschuldig duel tussen Tamas Kadar en de sluwe aanvoerder Aron Gunnarsson. Sigurdsson nam van elf meter het cadeautje dankbaar in ontvangst (1-0).

Na de rust bleef Hongarije aanvallend vrijwel machteloos. IJsland dacht aan 1-0 genoeg te hebben, maar struikelde in de slotfase alsnog door eigen toedoen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Kari Arnason en Birkir Bjarnason van IJsland. Beeld reuters
Kari Arnason en Birkir Bjarnason van IJsland.Beeld reuters
Meer over