Hongaren ruim voorbij San Marino

Amsterdam Hongarije heeft vrijdag in de kwalificatiestrijd voor het EK voetbal een forse zege op San Marino geboekt. De Hongaren wonnen het thuisduel in Boedapest met 8-0. Beide landen komen uit in groep E, waar ook het Nederlands elftal deel van uitmaakt.

Adam Szalai was de grote man aan Hongaarse kant. De aanvaller van koploper FSV Mainz in de Bundesliga scoorde drie keer. Gergely Rudolf tekende voor twee treffers. Vladimir Koman, PSV'er Balazs Dzsudzsak en Zoltan Gera (strafschop) namen de andere doelpunten voor hun rekening. Dzsudzsak zorgde kort voor tijd voor de 7-0. San Marino raakte in blessuretijd Carlo Valentini door een rode kaart kwijt.


Voor Hongarije was het de tweede zege. Eerder won de ploeg met 2-1 van Moldavië en leverde de uitwedstrijd bij Zweden een nederlaag op (0-2).


Slowakije is in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012 tegen een verrassende nederlaag aangelopen. De Slowaken, in juni door Oranje in de achtste finales op het WK in Zuid-Afrika uitgeschakeld, verloren vrijdagavond in Jerevan met 3-1 van Armenië.


Joera Movsisian zette de gastheren op 1-0, Vladimir Weiss zorgde nog voor de rust voor de 1-1. Kort na de pauze nam Armenië opnieuw de leiding door een treffer van Gevorg Ghazarnian. Vlak voor tijd besliste Henrik Mchitarian het duel: 3-1. In groep B was het na twee zeges de eerste nederlaag van Slowakije. Ierland, dat vrijdagavond nog tegen Rusland speelt, heeft de leiding.


Aan de hand van Luis Suarez heeft Uruguay vrijdag in Jakarta een ruime overwinning geboekt op Indonesië. De spits van Ajax scoorde drie keer en had daarmee een groot aandeel in de 7-1-zege.


Het gastland nam na 17 minuten nog wel de leiding door een doelpunt van Boaz Solossa. Daarna was het de beurt aan Uruguay, dat naast Suarez ook Edinson Cavani van Napoli drie keer zag scoren. Sebastian Eguren maakte de zeven voor de Zuid-Amerikanen vol.


Indonesië trad overigens aan zonder gastspelers Jhonny van Beukering, Raphael Maitimo en Tobias Waisapy. De drie 'Nederlanders' hebben volgens de FIFA niet de juiste papieren en mochten daarom niet meedoen.


Het Japans voetbalelftal heeft vrijdag verrassend de oefenwedstrijd tegen Argentinië gewonnen. Voor eigen publiek versloegen de Aziaten in Saitama de Argentijnse ploeg met 1-0. De Italiaan Alberto Zaccheroni zat bij Japan voor het eerst als coach op de bank.


'Ik ben zeer tevreden met het resultaat', aldus Zaccheroni. 'Argentinië behoort tot de sterkste voetballanden van de wereld. Ik had mijn spelers gezegd dat we alleen konden winnen als we als team zouden spelen.' Het was de eerste zege ooit voor Japan op Argentinië in zeven duels. Volgens Zaccheroni staat de overwinning niet op zichzelf. ' Veel van onze spelers hebben genoeg kwaliteit zonder dat ze dat zelf weten. Dit Japan kan nog veel verder groeien', aldus de Italiaan.


Meer over