Hond

Tik, een modieuze nicht uit Sakon Nakhon (Noordoost'Thailand) en werkzaam in een bar op het toeristische Phuket, was al drie jaar niet naar huis geweest....

Sjon Hauser

Thuis is dat een delicatesse en at hij het al gauw een of twee keer per maand. Hondensaté of het gehakt met vele kruiden en limoensap verwerkt tot een schotel lap.

Hondenvlees is in Azië geliefd. Chinezen noch Koreanen zijn er vies van. En over de Akha's, een bergvolk rond de Gouden Driehoek, wordt geroddeld dat de vrouwen zulke dikke benen hebben omdat ze vaak hond eten.

Menig Filippijns restaurant heeft hond op het menu. Zelfs voor het eigen huisdier bestaat geen genade. Op het eiland Catanduanes maakte ik kennis met een bewoner wiens vechthaan die dag had gewonnen. Een fles rum werd aangerukt en weldra hing zijn waakhond boven een houtskoolvuur.

In het vrij welvarende district Tha Rae in Sakon Nakhon is de hond de spil van de economie. Gedroogd hondenvlees gaat er als broodjes over de toonbank. De smaak kreeg men te pakken nadat zich hier Vietnamese vluchtelingen hadden gevestigd. Hondenvlees is er ook de proteïnebron voor het vee en de kweekvis.

Niets van het dier wordt weggegooid. Van de huid maakt men damestasjes, van het scrotum handschoenen voor golfspelers. Testikels en gedroogde penissen worden als medicijn naar China en Taiwan geëxporteerd. Uit de botten kookt men olie.

In het centrum van Sakon Nakhon was ik er eens getuige van dat een hond op straat was doodgereden. De eigenares haalde net een kartonnen doos om haar troeteldier in te stoppen, of de bestuurder van een fietsrickshaw had de hond al in zijn wagentje geladen.

Om in de grote vraag naar hond te voorzien, rijden pick ups met tot kooi omgebouwde laadbakken rond door de omliggende provincies. In de dorpen galmen hun luidsprekers: 'Wij kopen uw vette hond, luie hond en hond die niet goed blaft!' Meestal wordt het dier afgestaan in ruil voor een plastic emmer ter waarde van een euro. In het slachthuis worden de dieren met een ijzeren pijp de schedel ingeslagen.

Nu restaurants met hert, vleermuis, python en ander 'wild' op het menu taboe zijn, is het promoten van het eten van hond als toeristische attractie een goede optie. Het is lekker, exotisch en sluit nauw aan bij locale tradities. Bovendien is het een efficiënt wapen tegen de plaag van zwerfhonden en de verspreiding van hondsdolheid - een onderschat gevaar bij de reizigers die zich al in het vliegtuig met muggenmelk insmeren.

Meer over