Honderden vluchtelingen bereiken Schengenzone via Kroatië

Honderden vluchtelingen zijn er vrijdagmiddag in geslaagd vanuit Kroatië de Sloveense grens over te steken. Vandaar hopen ze ongehinderd door te reizen naar hun eindbestemming in West-Europa. Net als Hongarije, dat de voorbije dagen erin slaagde zijn grens af te sluiten, is Slovenië lid van de Schengenzone.

Jan Hunin
Migranten lopen van Bregana in Kroatië aan de grens van Slovenië op Obrežje. Beeld Daniel Rosenthal
Migranten lopen van Bregana in Kroatië aan de grens van Slovenië op Obrežje.Beeld Daniel Rosenthal

De meeste vluchtelingen, vooral Syriërs, waren amper een uur eerder per trein in de vlakbij Slovenië gelegen stad Samobor aangekomen. In een lange sliert lopen ze in de richting van de grens, de ene vluchteling al sneller dan de andere. 'Slovenië is toch die kant op?', vraagt een van de eersten voor alle zekerheid.

Over hun kortstondig verblijf in Kroatië kunnen ze kort zijn. 'Zelfs ons hotel hoefden we niet te betalen', vertelt Mahmoud Zaza, een Syriër uit Damascus. Net als zijn lotgenoten kwam hij in Kroatië terecht, nadat Hongarije zijn grens met Servië hermetisch had afgesloten. Het bleek de juiste keuze. Nadat hun vingerafdrukken waren afgenomen, mochten ze van de Kroaten hun gang gaan. 'Politie hier zeer goed', zegt hij in gebroken Engels.

Niet dat de 22-jarige Mahmoud er aan denkt in Kroatië te blijven. Zoals de andere vluchtelingen ligt zijn eindbestemming veel verder, in Noorwegen in zijn geval. Maar om dat land te bereiken moet hij natuurlijk wel nog eerst de Sloveense grens oversteken.

Geen hotspot

Van de Kroaten heeft hij daarbij weinig weerstand te verwachten. Vrijdagmorgen had premier Zoran Milanovic, een sociaal-democraat, gezegd dat zijn land geen hotspot van migranten mocht worden. Nieuwe vluchtelingen worden zonder geregistreerd te worden doorgestuurd naar een van de buurlanden, Slovenië of Hongarije. En inderdaad, nog dezelfde dag vertrekken de eerste bussen richting Hongaarse grens. Daar staat nog geen hek en voor de Hongaren zit er niets anders op dan de vluchtelingen op te nemen. Ze zullen op hun beurt de vluchtelingen richting Oostenrijk voeren.

Met zijn opvallende verklaring keerde Milanovic terug naar zijn standpunt van woensdag, toen hij in het parlement verklaarde dat zijn land, sinds 2013 lid van de Europese Unie, de vluchtelingen op hun tocht naar het Westen geen strobreed in de weg zou leggen. Van de belofte van donderdag, wellicht onder druk van Hongarije en Slovenië, dat Kroatië de Europese wetgeving zou toepassen, is geen sprake meer. Die stelt dat vluchtelingen in het land moeten blijven waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen.

(artikel gaat verder onder de foto)

Kroatische politie en migranten aan de grens bij Obrežje in Kroatië. Beeld Daniel Rosenthal
Kroatische politie en migranten aan de grens bij Obrežje in Kroatië.Beeld Daniel Rosenthal

Niemandsland

De vluchtelingen die vrijdag in het dorp Bregana de Sloveense grens willen oversteken kunnen er alleen maar wel bij varen. Toch verloopt hun onderneming niet zonder hindernissen. Een paar honderd meter voor ze hun doel bereikt hebben worden ze door Kroatische agenten aangemaand rechtsomkeer te maken. De Slovenen blijken hun grensposten gesloten te hebben. Ontmoedigd gaan de vluchtelingen zitten. Twee gesluierde tienermeisjes maken van de adempauze gebruik om achter een hoek een sigaretje te roken. 'Love is in the air', staat er op hun t-shirt.

Er zit niets anders op dan het via de nabijgelegen autosnelweg te proberen, waar zich de enige grensovergang bevindt die niet gesloten was. In het niemandsland tussen Kroatië en Slovenië kruipen tientallen vluchtelingen de afsluiting over. Politie is nergens te bespeuren. Pas bij het overschrijden van de Sloveense grens worden ze tegengehouden. Not like this, zegt een grenswachter. Maar de vluchtelingen hebben hun doel bereikt. Ze mogen blijven.

Syrische meisjes kijken naar de grenspolitie bij de grens tussen Slovenië en Kroatië. Beeld Daniel Rosenthal
Syrische meisjes kijken naar de grenspolitie bij de grens tussen Slovenië en Kroatië.Beeld Daniel Rosenthal
Meer over