Honderden overleven veerbootramp Sumatra

Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra is zondag een te zwaar beladen veerboot met bijna driehonderd mensen aan boord gezonken.

ANP en AFP

Vier opvarenden zijn omgekomen en 292 zijn er gered. Dat heeft directeur-generaal zeetransport Sunaryo van het ministerie van Vervoer in Jakarta bekendgemaakt.

De boot was van het eiland Batam ten zuiden van Singapore op weg naar Pekanbaru in de provincie Riau op Sumatra. Hij zonk rond 04.00 uur (Nederlandse tijd) in de buurt van het eiland Karimun, ongeveer anderhalf uur nadat hij was vertrokken. Volgens Sunaryo was op het schip plaats voor hooguit 273 passagiers.

Slecht weer

Het ministerie onderzoekt of de overbelasting van de veerboot de oorzaak van het ongeluk is. Het was slecht weer in het gebied waar het schip voer. Het stormde en stortregende er.

Niet ver van waar de boot is gezonken, liep zondag een andere veerboot aan de grond. Alle 270 opvarenden van dat vaartuig zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van Transport gered.

De 234 miljoen inwoners van Indonesië wonen verspreid over 17.000 eilanden. Het scheepvaartverkeer neemt daardoor een belangrijke plaats in in het transport van mensen en goederen. Het land is herhaaldelijk opgeschrikt door ongelukken met veerboten. Begin dit jaar kwamen 335 mensen om, toen een boot bij het eiland Sulawesi zonk. In december 2006 ging voor de kust van Java een veerboot ten onder door een storm. Dat kostte meer dan vijfhonderd mensen het leven.

Meer over