Honderden invallen sinds dood Al-Zarqawi

Sinds de dood van de leider van Al Qa'ida in Irak, hebben de Amerikaanse en Iraakse troepen 452 invallen gedaan, waarbij 104 opstandelingen zijn gedood...

AP

Ook werden bij de invallen, verspreid over Irak, 28 wapenopslagplaatsen aangetroffen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

Sinds het begin van de oorlog, drie jaar geleden, zijn 2.500 Amerikaanse militairen gesneuveld in Irak. Onbekend is wie de 2.500ste dode is en waar die gevallen is.

Het Amerikaanse leger zei verder de identiteit te kennen van de man die beweert de nieuwe leider van Al-Qa'ida in Irak te zijn. Het zou gaan om Abu Ayyub al-Masri is, een Egyptenaar en explosievenexpert die banden onderhoudt met de nr. 2 van Al-Qa'ida, Ayman al-Zawahri. Al-Masri is waarschijnlijk de persoon die onder de schuilnaam Abu Hamza al-Muhajer de afgelopen dagen dreigende boodschappen op internet heeft geplaatst, aldus het leger.

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben 'een grote schat aan informatie' gevonden na de Amerikaanse luchtaanval op de schuilplaats van Al-Zarqawi, die de terroristenleider zijn leven kostte. In het puin werden onder meer een USB-stick, een laptop en documenten aangetroffen. Meer informatie is vervolgens ontdekt bij invallen in andere schuilplaatsen van opstandelingen.

De vondst betekent volgens de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mouwafak Al-Rubaie het begin van het einde van Al-Qa'ida in Irak. Uit de documenten blijkt dat Al-Qa'ida in Irak er slecht voor staat, in politieke zin en wat betreft training en wapens, zei hij.

'Wij trekken nu aan het langste eind', zei Al-Rubaie. 'We hebben het idee dat we hun locaties kennen, de namen van hun leiders, hun verblijfplaatsen, hun bewegingen, dankzij de documenten die we de afgelopen dagen gevonden hebben.' Op de vraag hoe hij zeker kan weten of de informatie authentiek is, zei hij: 'Niets is meer authentiek dan een USB-stick vinden in zijn (Al-Zarqawi's) zak.'

In een document dat door Al-Rubaie werd vrijgegeven en dat volgens hem is opgesteld door Al-Qaida in Irak staat dat de groepering van plan was de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en hun sjiitische bondgenoten in Irak te vernietigen en dat zij een oorlog wilde uitlokken tussen de VS en Iran. De authenticiteit van het document kon echter niet worden vastgesteld, en het taalgebruik wijkt af van het woordgebruik in mededelingen op internet die aan Al-Qaida in Irak worden toegeschreven.

Al-Rubaie zei donderdag ook dat een groot deel van de coalitietroepen Irak tegen het eind van dit jaar zal hebben verlaten, en dat de meerderheid eind 2007 zal zijn vertrokken. 'En misschien zal de laatste soldaat midden 2008 Irak verlaten,' zei hij.

Meer over