Honderden holdings in A'dams pand

AMSTERDAM - Modehuis Prada, kledinggigant Zara, autofabrikant Fiat, telefoonbedrijf Telefónica, de Griekse bottelaar van Coca-Cola; allemaal hebben ze één of meerdere postbus-bv's in Nederland. De bedrijven hebben meestal geen personeel in dienst, sluizen voor honderden miljoenen aan dividend en rente door Nederland en gebruiken wonderlijke constructies met stichtingen en corporaties.

Meestal zijn de passages in de jaarrekeningen vrij ondoorzichtig, maar soms is de belastingontwijking glashelder. Oliemaatschappij Repsol uit Spanje bijvoorbeeld. Die geeft in het jaarverslag ruiterlijk toe in Nederland te zijn gevestigd 'for tax purposes'. De holding hoeft daardoor een effectieve belasting van slechts 2,87 procent te betalen, in plaats van de gebruikelijke 25 procent.

De populaire Spaanse modeketens Zara, Pull & Bear en Massimo Duti duiken negentien keer op in de Nederlandse Kamer van Koophandel. Ze maken onderdeel uit van textielconcern Inditex. Dankzij inkomsten via dividenden en royalties is zeker 65 miljoen euro van de inkomsten vrijgesteld van belasting, al zullen de bedragen waarschijnlijk hoger liggen. De holdings van de Spaanse en Italiaanse modeketens zijn gevestigd in het centrum van Amsterdam.

De telecombedrijven uit Italië en Spanje, normaal felle concurrenten, delen in Amsterdam hetzelfde adres voor hun brievenbus-bv. Telecom Italia weet minimaal 455 miljoen belastingvrij door Nederland te sluizen. Bij het Spaanse Telefónica gaat het om zeker 24 miljoen, maar vermoedelijk meer. Een jaar eerder wist Telefónica ruim 1 miljard euro belastingvrij door Nederland te sluizen.

Het Griekse Coca-Cola HBC Finance huist in een kantoorpand bij station Amsterdam Sloterdijk. Dat adres is populair. Er staan honderden holdings ingeschreven. Hoeveel euro de Griekse bottelaar belastingvrij door Nederland kan sluizen, valt niet op te maken uit het jaarverslag.

undefined

Meer over