Honderden gewonden bij rellen in Hamburg

Bij rellen in de Duitse stad Hamburg zijn zaterdag ongeveer vijfhonderd betogers gewond geraakt, van wie twintig ernstig. Dat heeft de Commissie van Onderzoek, een organisatie die verbonden is met linkse activisten, zondag gemeld.

HAMBURG - Een woordvoerder van de linkse groepering zei zich te baseren op medische hulpverleners. Volgens hem kreeg een aantal aangehouden betogers van de politie geen toestemming om contact te zoeken met advocaten. Ook zouden gewonde betogers niet in ziekenhuizen zijn toegelaten.

De ongeregeldheden braken uit bij het begin van een demonstratie tegen de dreigende ontruiming van cultureel centrum Rode Flora. De politie beeindigde de demonstratie met harde hand, nadat agenten door de menigte waren belaagd. Daarbij werden ook schoten gelost.

Ongeveer 120 politiemensen raakten gewond, van wie negentien ernstig, aldus een politiewoordvoerder. De politie hield circa 340 betogers aan. De meesten zijn vrijgelaten. Er zitten nog 21 mensen vast, berichtte de Duitse zender ARD zondag.

De politie sprak van de ernstigste rellen in jaren in de stad. Agenten werden volgens de woordvoerder bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Actievoerders gooiden ook stenen naar een drogisterij, waar op dat moment klanten binnen waren. De demonstranten hadden de wegen gebarricadeerd met bouwafzettingen.

Nadat de demonstratie uiteengejaagd was, onder meer met waterkanonnen, liepen groepen relschoppers naar andere wijken van Hamburg, waar het tot meer confrontaties met de politie kwam.

Aan de demonstratie deden volgens de politie ruim 7.000 mensen mee, volgens de organisatoren meer dan 10.000. Volgens de politie waren dat voor meer dan helft mensen uit links-extremistische kringen. Betrokken partijen hadden van tevoren opgeroepen het protest vreedzaam te houden.

undefined

Meer over